Gouden Film voor BORGMAN

Gisteravond werd de Gouden Film voor BORGMAN uitgereikt aan regisseur en scenarioschrijver Alex van Warmerdam, producent Marc van Warmerdam en actrices Hadewych Minis en Annet Malherbe op het toneel van Stadsschouwburg Amsterdam.

Sinds de Nederlandse bioscooprelease op 29 augustus hebben al meer dan 100.000 bezoekers de droogkomische thriller gezien. De Gouden Film werd uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

BORGMAN is een absurdistische thriller over een vreemdeling die aanbelt bij een moderne villa met de vraag of hij in bad mag. Eenmaal binnen blijkt hij niet van plan weer weg te gaan. Geholpen door wat handlangers ontketent hij een reeks gebeurtenissen waardoor de zorgvuldig opgerichte façade van de bewoners langzaam afbrokkelt. BORGMAN won onlangs drie Gouden Kalveren in de categorieën Beste Film, Beste Scenario en Beste Actrice (Hadewych Minis), en is dit jaar de eerste Nederlandse film die geselecteerd is in de hoofdcompetitie van het Filmfestival van Cannes sinds achtendertig jaar. Daarnaast is de film de Nederlandse inzending voor de 86e Academy Awards en maakt daarmee kans op een Oscar in de categorie ‘Best Foreign Language Film’.

BORGMAN is geproduceerd door Marc van Warmerdam van Graniet Film met financiële ondersteuning van het Nederlands Filmfonds, CoBO, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Danish Film Institute (DFI). Cinéart verzorgt de bioscoopdistributie in de Benelux. BORGMAN draait momenteel in 40 bioscoopzalen in Nederland.

Naast de Gouden Film is tevens de Gouden Pen uitgereikt aan scenarioschrijver Alex van Warmerdam door Jean van de Velde, voorzitter van het Netwerk Scenarioschrijvers. De Gouden Pen is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers. De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Met het behalen van de status van Gouden Film maakt BORGMAN kans op het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. Films die voor deze prijs in aanmerking komen, zijn de films die de status van Gouden Film (100.000 betaalde bioscoopbezoeken) hebben behaald in de periode van 1 september 2013 tot 1 september 2014.

Bron: Nederlands Film Festival