In Memoriam: Bob Linschoten (1943 – 2013)

Op zaterdag 26 oktober namen familie, vrienden en collega’s afscheid van Bob Linschoten, overleden op 20 oktober op 70-jarige leeftijd aan een slopende ziekte.

Op zaterdag 26 oktober namen familie, vrienden en collega’s afscheid van Bob Linschoten, overleden op 20 oktober op 70-jarige leeftijd aan een slopende ziekte. Bob was zijn leven lang een trouw en actief NBF-lid, een vaste bezoeker van de jaarvergaderingen en ook een paar jaar lid van het NBF-bestuur. Na zijn opleiding in de fotografie kwam snel de keuze voor het filmvak en werd hij als assistent-cameraman aangenomen bij het voormalige Cinecentrum. Daar raakte hij nauw betrokken bij de opkomst van televisiecommercials, toen nog uitsluitend gedraaid op 35 mm. Daarna werd hij cameraman, zelfregisserend cameraman en regisseur, om later in dienst te treden bij de Toonder Studio’s. Toen dat ophield stichtte hij zijn eigen bedrijf, BLIMP Productions. Aan het eind van zijn werkzaam leven kon hij terugkijken op meer dan 400 producties, wereldwijd gedraaid, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Bob was niet alleen een bevlogen filmmaker – alleen het beste shot was goed genoeg – maar ook een uitstekend tekenaar van zeer precies werk en een bevlogen pianist. Vaak even dwars als minzaam nam Bob ook nu met typerende woorden afscheid. Op zijn rouwkaart stond: ‘…Ik heb een mooi leven gehad, maar het had wel wat langer mogen duren…’

Geschreven door Jan van Sandwijk