Verslag NBF netwerkborrel op maandag 28 oktober 2013 – IDFA preview

Op de stormachtige maandag 28 november vond er weer een NBF Netwerkborrel plaats in LAB111. Tijdens deze avond zou IDFA-directeur Ally Derks langskomen om een preview van het festival te geven, maar helaas was zij verhinderd door de storm. Gelukkig waren Joost Daamen en Caspar Sonnen van IDFA bereid om een vervangende presentatie te geven.

Joost Daamen is programmeur bij het IDFA en laat vier smaakmakende fragmenten zien van films die tijdens het IDFA vertoond worden. Hij laat onder andere fragmenten zien van The Armstrong Lie (Alex Gibney, 2013), Master of the Universe (Marc Bauder, 2013)  Ne Me Quitte Pas (Niels Koevorden en Sabine Lubbe Bakker, 2013) en Putin’s Games (Alexander Gentelev, 2013). Volgens Joost zijn deze films zeer de moeite waard om te bekijken tijdens IDFA. Verder legt hij uit welke verschillende programma onderdelen er zijn. Daarnaast besteedt hij aandacht aan vier bijzondere programmaonderdelen die onder een speciaal thema gepresenteerd worden, namelijk: de Eerste Wereldoorlog, Zuidoost-Azië, Based on the Same Story (documentaires worden vergeleken met fictiefilms over hetzelfde onderwerp) en Stand-Up Documentary.

Hierna neemt Caspar Sonnen de microfoon over om meer uit te leggen over de IDFA competitie DocLab. Hij heeft dit programma opgezet en het is speciaal bedoeld voor interactieve documentaires. Volgens Caspar zijn deze documentaires interessant, maar toch krijgt hij vaak de vraag waarom je gewone lineaire vertellingen per se zou moeten veranderen in interactieve vertellingen. Caspar legt uit dat hij deze nieuwe vertellingen niet per se beter vindt, maar wel erg interessant. Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig sociale media en computers. Dat er bij het kijken naar een film interactie mogelijk is met je digitale apparaat, biedt veel onderzoeksterrein naar het vertellen van verhalen. Dit spanningsveld is wat Caspar interessant vindt.

Hij laat veel verschillende voorbeelden zien van interactieve documentairevormen, waarbij je bijvoorbeeld zelf kan kiezen tussen welke beelden je wilt zien. Maar ook zijn er hybride mediavormen, zoals de kruising documentaires en games. Tijdens de DocLab competitie worden de twintig beste interactieve documentaires uit België en Nederland vertoond. De winnaar van deze competitie ontvangt de IDFA Award for Digital Storytelling, een sculptuur en een geldprijs van € 5.000. DocLab heeft een eigen website met een overzicht van de projecten: www.doclab.org

Na deze previews uit het reguliere programma en DocLab klinken er enthousiaste geluiden tijdens de borrel na afloop. Ondanks de storm zijn er toch veel mensen gekomen en er wordt nog tot laat nagepraat. Het volgende NBF evenement vindt plaats tijdens IDFA: een panel over pitchen op de internationale markt met Deense producente Sigrid Dyekjaer op vrijdag 22 november. De reguliere NBF netwerkborrel vindt weer plaats op maandag 25 november.

We hopen jullie daar allemaal weer te zien!

Master of the Universe

Master of the