Thuiskopieheffing verlengd tot 2016

De thuiskopieheffing die op 1 januari 2013 inging, wordt verlengd tot 1 januari 2016. De huidige heffing voor smartphones, tablets, laptops en pc’s blijft gehandhaafd. Dat blijkt uit een document van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

De thuiskopieheffing, die naast cd’s en dvd’s ook apparaten met digitale opslag belast als vergoeding voor auteurs en artiesten, blijft gehandhaafd tot 2016. E-readers blijven vooralsnog buiten schot, ondanks de sterke toename van opslagcapaciteit bij e-readers. Op dit moment betalen consumenten drie cent extra voor een cd of dvd, terwijl er voor smartphones of tablets al snel vijf euro extra betaald moet worden. De heffing kreeg een hoop kritiek te verwerken, maar een downloadverbod is door de heffing wel van de baan.

Verheugend
“Voor makers en uitvoerend kunstenaars is het verheugend dat de regeling in elk geval weer voor de komende periode enig inkomen zal genereren uit kopiëren en verspreiding van hun werken of werken waaraan zij hebben meegewerkt, nadat deze vorig jaar eindelijk werd aangepast aan de nieuwe situatie,” zegt FNV KIEM-bestuurder Caspar de Kiefte. “Sindsdien vallen ook iPhones, iPads, HD-recorders et cetera hieronder.”

Niet op e-readers
“Aan de andere kant is het met name jammer dat het advies ten aanzien van de e-readers niet is overgenomen. Wij constateerden een duidelijk toegenomen verkoop van e-readers en gebruikmaking daarvan voor het kopiëren van auteursrechtelijk beschermd werk. Met de onderzoeken die we nu laten uitvoeren zal, naar wij aannemen, in de komende tijd aangetoond moeten kunnen worden dat e-readers niet langer buiten de regeling kunnen worden gehouden.”

Bekijk hier een overzicht met de heffingsprijzen per medium.

Eerder nieuws over de thuiskopieheffing lees je hier

bron: FNV KIEM/nu.nl