Verslag The Dutch ACES seminar 1 oktober tijdens NFF 2013

‘The Academy Color Encoding System (ACES) is currently undergoing industry-wide production trials by the major Hollywood studios.’

Op dinsdag 1 oktober organiseerde de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers (NBF) tijdens het Nederlands Film Festival in samenwerking met The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences uit Los Angeles een internationaal georiënteerd en uniek seminar over Academy Color Encoding System (ACES), een workflow-architectuur die noodzakelijk is voor de nieuwe digitale cinema camera’s.

Gedurende twee sessies in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg in Utrecht spraken Jim Houston (US, Academy) en John Quartel (UK, Scientific & Technical Academy Award winning color scientist) over wat ACES is en hoe het effect kan hebben op je productie.

Voorafgaand en na elke sessie was er de mogelijkheid voor het publiek om een aantal producten te testen die gereed zijn voor werken met ACES. Deze producten zijn beschikbaar gesteld door onze sponsors, zonder wie dit evenement niet had kunnen plaatsvinden. Het bijzondere aan ACES is bijna alle grote technische partijen in de mediawereld hebben bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Bijna iedereen heeft namelijk voordeel van dit overkoepelende kleursysteem.

Op de middagsessie kwamen veel regisseurs en producenten af. Aan Jim en John de taak om dit technische verhaal te vertalen naar begrijpelijke taal en concrete voorbeelden uit de praktijk. Aan de hand van voorbeelden vertelden Jim en John wat ACES betekent voor het productieproces en op welke manieren je ermee kunt werken. Hoewel de informatie technisch gezien vrij pittig was, gaven producenten aan het goed te kunnen volgen. Veel producenten vonden het nuttig om te weten dat deze ontwikkeling in gang is gezet en ze vinden het belangrijk om ook op de hoogte te blijven van de laatste technieken. Enkele reacties:  “Als producent heb ik ook heel veel opgestoken” en “Fantastische presentatie van ACES, wat een goed initiatief”.

Tijdens de avondsessie was het publiek van een meer technische slag en hier was het verhaal van Jim en John dan ook op gericht. Ze gingen de diepte in en hebben het publiek goed kunnen informeren over alle mogelijkheden die ACES te bieden heeft. Een aantal reacties uit de zaal: “Onmisbaar voor iedereen die met digitale camera’s werkt; dat betekent ook dat velen deze kans om iets te leren helaas gemist hebben” en “Geweldig inhoudelijk seminar”.

Na afloop van de seminars was er nog een borrel in de foyer van de Stadsschouwburg. Mensen konden hier napraten onder het genot van een drankje dat werd aangeboden door Meeus. De sfeer na afloop was goed.  Men was zeer te spreken over het feit dat ze geïnformeerd konden worden door een internationale spreker van zo’n kaliber. Een opgevangen reactie hierover:  “Deze lezing toonde aan dat het loont om de juiste persoon naar Nederland te halen”.

Al met al kijken we terug op een geslaagde dag. We willen graag iedereen bedanken die dit evenement tot het succes heeft gemaakt dat het is geworden: de sponsors, de medewerkers van de Stadsschouwburg, de sprekers en de organisatie.

Klik op de linkjes om de foto’s zien van dit Evenement en het Sponsordiner

The Dutch ACES seminar werd mede mogelijk gemaakt door: