Borgman beste film op Spaans fantasyfestival

De zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam is zaterdag op het Festival van de Fantastische Film in de Spaanse stad Sitges bekroond als beste film.

Sitges geldt als het grootste en meest gezaghebbende festival in dit genre ter wereld.

Het is de zoveelste in een enorme reeks prijzen die Borgman al ten deel viel. Nadat de film op het festival van Cannes in competitie draaide, won Van Warmerdam al bekroningen in Zweden, Serviëen Griekenland.

Ook kreeg de prijs drie Gouden Kalveren, voor beste film, beste scenario en beste actrice.

De regisseur was eerder deze week in Sitges aanwezig omdat hij de oeuvreprijs van het festival had gewonnen. “Ik dacht dat Borgman daarom niet in competitie draaide”, reageert Van Warmerdam zaterdag. “Dus de verrassing was extra groot. Bovendien is dit in het genre een zeer gezaghebbend festival. Regisseurs die hier titels hebben draaien weten doorgaans erg goed hoe ze spannende films moeten maken.”

Parijs
De Nederlandse regisseur kan de prijs zaterdagavond overigens niet ophalen. Hij moet dit weekeinde naar Parijs vanwege publicitaire verplichtingen rond de internationale release van de film. Borgman vertelt over een vreemdeling die het leven van een gezin in een villa flink overhoop haalt. De film draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen.

Bron: Nu.nl