880.000 euro Europese steun voor drie Nederlandse films

De Nederlandse speelfilms Onder het Hart, The Lobster en Francoɸonia krijgen totaal 880.000 euro aan Europese realiseringssteun. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten. Alle producties ontvingen in Nederland eerder steun van het Nederlands Filmfonds.

Onder het Hart van regisseur Nicole van Kilsdonk en scenarist Peer Wittenbols ontvangt 180.000 euro aan Europese ondersteuning. Nederlandse producent is Waterland Film (Jan van der Zanden) in coproductie met A Private View (BE).

The Lobster van regisseur Yorgos Lanthimos  en scenaristen Yorgos Lanthimos en Efthimis Filippou ontvangt 460.000 euro Europese ondersteuning. De Nederlandse minoritaire coproducent is Lemming Film (Joost de Vries en Leontine Petit) in coproductie met Element Pictures (IE), Haut et Court (FR) en Faliro House (GR).

Francoɸonia van regisseur/scenarist Alexandr Sokurov ontvangt 240.000 euro Europese ondersteuning. De Nederlandse minoritaire coproducent is N279 Entertainment (Els Vandevorst) in coproductie met Ideale Audience (FR) en Zero One Film (DE).

Eerder dit jaar ontvingen Het Leven volgens Nino, Tussen 10.00-12.00 en De Surprise in totaal 880.000 euro aan Europese realiseringssteun en werd de Nederlands minoritaire coproductie Blessed Benefit gesteund met 160.000 euro.

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft inmiddels meer dan 1200 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

Bron: Filmfonds