Vijf winnaars Jan Kassies Stimuleringsprijzen

Het Mediafonds heeft vijf Jan Kassies Stimuleringsprijzen ter waarde van € 10.000 uitgereikt, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. De winnaars zijn documentairemaker Menna Laura Meijer, gameontwikkelaar Richard Boeser, regisseur Tallulah Schwab, editor Albert Markus en de makers van radioprogramma Plots.

De Jan Kassies Stimuleringsprijzen zijn een blijk van waardering voor eerder werk en een aanmoediging dit voort te zetten. Ze zijn bestemd voor makers van Nederlandse televisie-, radio- of nieuwe media-programma’s die beantwoorden aan hoge artistieke maatstaven. De winnaars mogen het bedrag naar eigen inzicht besteden. De prijzen worden eens in de vijf jaar uitgereikt door het Mediafonds en zijn vernoemd naar Jan Kassies, denker over de verhouding tussen kunst en maatschappij en eerste voorzitter van het fonds. De winnaars zijn bekendgemaakt door Jacob Kohnstamm, bestuursvoorzitter van het Mediafonds, tijdens het feestelijke jubileumprogramma van het Mediafonds in het Compagnietheater te Amsterdam.

De prijswinnaars
Documentairemaker Menna Laura Meijer onderscheidt zich door een heel eigen stijl waarmee ze – zo zegt ze zelf – op zoek is naar ‘echt gevoel’. Met haar films ‘Meisjes’ en ‘Sweety’, de serie ‘Sexy’ en haar documentaire over Kyteman bewees zij ruimschoots haar talent. Zij conformeert zich niet bij voorbaat aan bestaande documentaire-tradities en doet zowel visueel als inhoudelijk geen concessies. Zo introduceert ze speelfilmelementen in haar films. Ze ontving haar opleiding aan de School voor Journalistiek en schrijft nog steeds aanstekelijk en kritisch over haar eigen vak. Daarnaast begeleidt ze met grote inzet, en liefde jonge makers in workshops en opleidingen.

Gameontwikkelaar Richard Boeser is gefascineerd door de mogelijkheden van het pure spel. Zijn idee voor de game ‘Ibb and Obb’ wekte al vroeg de belangstelling van Sony. Hij verzette zich echter tegen de eis om het intellectuele eigendom af te staan. Dankzij een subsidie van het Gamefonds kon hij verschillende kunstenaars bij het project betrekken en het in volle openheid verder ontwikkelen. ‘Ibb and Obb’ biedt intrigerende spelmogelijkheden en is een feest voor oog én oor. Sony brengt inmiddels de prijswinnende game alsnog uit en Boeser werkt aan verschillende nieuwe, veelbelovende projecten. Het Mediafonds wil hem daarbij graag blijven stimuleren.

Regisseur Tallulah Schwab heeft zowel in het theater als op het scherm, zowel als scenarist en als regisseur in drama en documentaire, zowel voor volwassenen als voor een jeugdig publiek bewezen producties te kunnen realiseren met een heel eigen signatuur. Zij wisselt schijnbaar moeiteloos van ontwapenende humor naar scherp relatiedrama en zoekt vervolgens de rafelranden op in inhoudelijk gedurfde korte films. Ze weet zowel ervaren als onervaren acteurs tot grote hoogte te brengen. Haar blik is origineel, scherp, filmisch en hartveroverend. Dat wordt ook internationaal opgemerkt: haar korte jeugdfilm ‘Mimoun’ werd onlang genomineerd voor een Emmy Award.

Editor Albert Markus is niet alleen bedreven in het snijden en plakken van filmmateriaal. Al bijna twintig jaar is hij het klankbord voor vele Nederlandse regisseurs. Hij stelt hen in staat het beste uit hun materiaal te halen, niet voor de gemakkelijkste opties te kiezen en nieuwe vertelmanieren te verkennen. Zo vinden regisseurs met zijn hulp hun eigen stem. Inmiddels staat een groot aantal bijzondere films, documentaires en series op zijn naam, waaronder ‘Anne vliegt’,  ‘‘Mijn avonturen’ door V. Swchwrm’ en ‘Moeder Dao, de schildpadgelijkende’. De onderscheiding voor zijn werk, is ook een blijk van erkenning voor de vele andere goede editors in Nederland.

De makers van radioprogramma ‘Plots’ worden niet alleen onderscheiden voor dit bijzondere programma waarin onwaarschijnlijke maar toch waargebeurde verhalen centraal staan. In wisselende samenstelling werken deze radiomakers, filmers, beeldend kunstenaars en schrijvers al jarenlang aan met veel aandacht en liefde gemaakte audioproducties. Programma’s als ‘1Minuut’ en ‘Plots’ houden een traditie hoog van serieus gesproken woord en vernieuwen tegelijkertijd het genre. Deze onderscheiding geldt als aanmoediging voor het gehele team om gezamenlijk door te gaan met het verkennen van nieuwe wegen op luistergebied: Katinka Baehr, Esma Linnemann, Jaïr Stein, Bente Hamel, Laura Stek, Jennifer Pettersson, Tjitske Mussche, Prosper de Roos, Richtje Reinsma, Yula Altchouler, René van Es en Stef Visjager.

Bekijk deze pagina op de website.

Bron: Mediafonds