Nederland sterk vertegenwoordigd op het Chicago International Film Festival

Maar liefst negen Nederlandse (co)producties zijn geselecteerd voor de komende editie van het Chicago International Film Festival.

Verschillende films maken kans om in Chicago in de prijzen te vallen. Voor de Hoofdcompetitie zijn geselecteerd How to Describe a Cloud van regisseur David Verbeek die ook op het festival aanwezig zal zijn, en de Duits/Turks/Nederlandse coproductie Lifelong van Asli Özge. Alex van Warmerdam’s Borgman, die onlangs is gekozen om namens Nederland te worden ingezonden naar  de Oscars is onderdeel van de After Dark Competition. Boven is het Stil van Nanouk Leopold zit in het Reel Women-programma en maakt kans op een Q-Hugos Award.

Er draaien ook een aantal films buiten competitie. Alex Pitstra’s debuutfilm Die Welt wordt gepresenteerd in het Spotlight Africa-programma. De regisseur zal ook naar het festival afreizen om de vertoningen van zijn film bij te wonen. Verder worden de Nederlands minoritaire coproducties Heli van Amat Escalante, die tijdens Cannes zijn wereldpremière beleefde, en Tanta Agua van Ana Guevara en Leticia Jorge vertoond in de Cinema of the Americas-sectie.

Tot slot zijn er nog twee prijswinnende korte animatiefilms te zien: Chopper van regisseursduo Lars Damoiseaux en Frederik Palmaers en Rosto’s Lonely Bones.

De 49e editie van het Chicago International Film Festival vindt plaats van 10 t/m 24 oktober: www.chicagofilmfestival.com

Bron: EYE