Firestarter wint TAX Videoclipprijs 2013

Op donderdag 3 oktober 2013 werd voor de tweede keer de TAX Videoclipprijs uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival. Winnaar is de videoclip Firestarter met muziek van Torre Florim (DE STAAT) en regie van Andres Fouché.

De prijs werd uitgereikt aan de videoclip ‘Firestarter’ van maker Andres Fouché en artiest Torre Florim. Jurylid David Kleijwegt prijst deze “perfect gestylede video”, die “geen enkel moment van verslapping” kent.  Ook de uitstekende song droeg bij aan de positieve waardering.

Uit 27 ingezonden videoclips werden drie nominaties gekozen door een vakjury. Naast ‘Firestarter’ dongen ‘Eyes Closed’ (Le Le) van Ewoudt Boonstra 
en ‘Look…The Sun is Rising’ van Iris Deppe en Roos Wijnen 
mee naar de TAX Videoclipprijs.

De inzendingen kenmerkten zich door hun diversiteit. Vooral qua durf wisten de ingezonden clips zich te onderscheiden, aldus Kleijwegt. Soms gaat het met name mis in de uitvoering, die in zijn algemeenheid beter kan. Voorts stelt Kleijwegt : “voor videoclips geldt overigens de vuistregel: als de muziek niet deugt, wordt het zelfs met het beste clipplan niets. Een beoordeling van clips zegt daarom in de eerste aanzet ook veel over de muziek.”

De TAX Videoclipprijs vormt een onderdeel van de NFF Online Competitie, waaronder ook de UPC Animatie Prijs, UPC Fictie Prijs, de Canon Documentaire Prijs en de UPC Innovatie Prijs en de UPC Publieksprijs vallen. De vakjury bestond uit David Kleijwegt (journalist en regisseur), Sander van de Pavert (programmamaker, bedenker Lucky TV), William Linders (content director bij UPC), Tamara Vuurmans (creatief producer bij Viewpoint Productions) en Lize Korpershoek (tekenaar en filmmaker).  In totaal zijn dit jaar voor de NFF Online Competitie 91 korte films ingezonden.

Bron: Mediafonds