Nieuwste films en grote namen tijdens AFW-Publiekspremières op Amsterdam Film Week

Dit jaar presenteert Amsterdam Film Week voor het eerst iedere avond de AFW-Publiekspremière: een gloednieuwe film die pas later in het filmseizoen in de Nederlandse bioscopen zal gaan draaien. Bekende sterren als Tom Hanks, Justin Timberlake en Daniel Radcliffe komen deze avonden op het witte doek voorbij. Op het programma staan Captain Phillips van regisseur Paul Greengrass (release 21 november), La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino, release 7 november), de nieuwe film van de gebroeders Coen Inside Llewyn Davis (release 5 december), Kill Your Darlings van John Krokidas (release 23 januari 2014) en Mistaken For Strangers (Tom Berninger). Op Amsterdam Film Week staat het publiek centraal en krijgen de festivalbezoekers de kans om de beste films als eerste te zien op de AFW-Publiekspremières. Amsterdam Film Week vindt van 28 oktober tot en met 3 november plaats in het centrum van Amsterdam. UPC Nederland is founding partner en NRC is mediapartner van het festival.

Programma AFW-Publiekspremières:

Dinsdag 29 oktober: Captain Phillips (Paul Greengrass)
AFW-Publiekspremière hosted by UPC
Captain Phillips is een intense thriller over de gijzelneming van een groot vrachtschip door een kleine groep Somalische piraten. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal en het boek: A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea van Captain Richard Phillips, gespeeld door Oscar®winnaar Tom Hanks. Het Amerikaanse vrachtschip MV Maersk Alabama werd in 2009 vlak voor de Somalische kust overvallen door een kleine boot piraten die uit het niets opdoken. De bemanning kon de aanval niet afweren, maar de kapitein zette alles op alles om zijn bemanningsleden te beschermen. Wanneer de situatie steeds meer uit de hand loopt en wanneer het schip steeds dichter bij de kust komt, zien de mannen in dat deze krachtmeting voor beide partijen grote gevolgen zal hebben. Zowel een bloedstollende thriller  als een gelaagd verhaal over de persoonlijke, maatschappelijke en economische gevolgen van de globalisering van regisseur Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum).
Locatie: Pathe Tuschinski
Distributie: Universal Pictures International, 21 november

Woensdag 30 oktober: La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino)
Jep Gambardella (Toni Servillo) is een knappe man en onweerstaanbare verleider. Een succesvol journalist die ooit een roman schreef die hem een literaire prijs en de reputatie van gefrustreerd schrijver opleverde. Nog altijd maakt hij deel uit van het mondaine leven in de stad Rome. Hij is er elke avond, op elk feestje, zijn scherpe geest wordt bejubeld en zijn gezelschap wordt opgezocht. Hij denkt echter met verbittering terug aan zijn gepassioneerde jeugdliefde en besluit na zijn 65e verjaardag het schrijven weer op te pakken en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven.
Locatie: Cinecenter
Distributie: Cinemien, 7 november 2013

Donderdag 31 oktober: Inside Llewyn Davis (Joel & Ethan Coen)
De nieuwe film van de Coen Brothers beschrijft een week uit het leven van een folkzanger die zich in 1961 in de folk scene van de New Yorkse wijk Greenwich village begeeft. Een prachtrol voor nieuwkomer Oscar Isaac en verder met onder andere Carey Mulligan, John Goodman en Justin Timberlake.
Locatie: EYE
Distributie: A-Film Benelux, 5 december 2013

Vrijdag 1 november: Kill Your Darlings (John Krokidas)
Een portret over de beginjaren van de Beat Generation, waarin de jonge Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe), Jack Kerouac (Jack Huston) en William Burroughs (Ben Foster) in 1944 aan de Columbia Universiteit verwikkeld raken bij de beruchte moord van Burroughs jeugdvriend David Kammerer (Michael C. Hall). Verder met o.a. Elizabeth Olsen.
Locatie: De Balie
Distributie: Lumière, 23 januari 2014

Zaterdag 2 november: Mistaken For Strangers (Tom Berninger)
In 2010 stond rockband The National op het punt echt door te breken en begon aan de grootste tournee van hun 10-jarige carrière. Zanger Matt Berninger vroeg zijn jongere broer Tom om mee te gaan als lid van de crew. Tom is een ploeterende filmmaker en wilde een portret van de band maken. Het leven in de schaduw van zijn broer valt echter niet mee. Een fascinerende en hilarische film over twee broers, een band en de uitdaging iets van het leven te maken. Mistaken For Strangers was de openingsfilm van het Tribeca Film Festival en is in Nederland exclusief te zien tijdens Amsterdam Film Week.
Locatie: Kriterion

Op Amsterdam Film Week staan de highlights van het filmseizoen geprogrammeerd: publiekspremières van films die nog niet in de Nederlandse bioscopen te zien zijn en winnaars van de belangrijkste filmprijzen van het jaar. Bezoekers van Amsterdam Film Week kunnen zo als eerste genieten van de pareltjes van het komende filmseizoen.

Amsterdam Film Week vindt plaats van 28 oktober tot en met 3 november 2013 in het centrum van Amsterdam. Kaartjes voor de AFW-Publiekspremières kosten      € 12,50 en zijn vanaf 2 oktober verkrijgbaar via www.amsterdamfilmweek.com.

facebook: AmsterdamFilmWeek/twitter:@amsterdamfilmwk

Bron: Amsterdam Film Week