Presentatie handboek filmproduceren tijdens het Nederlands Film Festival

De kwaliteit van Nederlandse films is de laatste jaren fors toegenomen, getuige het succes van deze films in de bioscoop en het groeiende aantal films dat voor internationale festivals geselecteerd wordt. Maar als gevolg van de bezuinigingen op cultuur en de economische crisis zal de komende jaren het aantal in Nederland geproduceerde films dalen en zullen de productiebudgetten per film eveneens teruglopen.

Om de filmsector gezond te houden, is ontwikkeling van ondernemerschap cruciaal. “Er zal de komende jaren veel internationaal moeten worden gecoproduceerd, en nieuwe vormen van financiering moeten worden aangeboord. Ook is kostenreductie voor filmproductie onvermijdelijk en zullen er meer low budgetfilms worden gemaakt,” volgens Carolien Croon, auteur van het boek Films produceren. Handboek voor professionals, “en behalve de filmondernemers moet ook de Nederlandse overheid zijn verantwoordelijkheid nemen, door het productieklimaat in Nederland te verbeteren en het culturele filmbeleid te verbreden naar economisch filmbeleid. Daarmee moet de positie van de Nederlandse filmindustrie ten opzichte van het buitenland worden versterkt. ”

Films produceren. Handboek voor professionals is de geheel herziene tweede editie van het boek De Filmproducent dat in 2008 verscheen. Vanwege de digitalisering van filmproductie,  distributie en vertoning, en vele wijzigingen in de financieringssituatie van film in Nederland en in het buitenland, is het boek grondig herschreven. In het handboek wordt vanuit het oogpunt van de producent beschreven hoe films in Nederland worden ontwikkeld, gefinancierd, geproduceerd, gedistribueerd en geëxploiteerd. Nieuw in deze editie is de aandacht voor het oprichten van een eigen filmproductiebedrijf. Ook is er aandacht voor talentontwikkeling, korte film, documentaire en animatie. Het boek is gelardeerd met praktijkvoorbeelden en openhartige citaten van zeer diverse filmprofessionals. Filmmakers, producenten, cast en crew en diverse onderwijsinstellingen gebruiken het boek in de praktijk.

Op 29 september tijdens het Nederlands Film Festival worden de eerste exemplaren van het boek Films produceren. Handboek voor professionals door filmproducent en FPN-voorzitter Marc van Warmerdam aangeboden aan de drie winnaars van de NFF Studentencompetitie.

Films produceren. Handboek voor filmprofessionals
Carolien Croon, Stienette Bosklopper
Uitgeverij Eburon
Prijs: € 39,95, tot 1 november 2013 geldt een speciale kortingsprijs van € 35,00
Verschijningsdatum:     29 september 2013 tijdens het Nederlands Film Festival
ISBN:                                    9789059727878