The Attack wint hoofdprijs Film By the Sea

De film The Attack van Yasmina Khandra heeft vrijdagavond de Dioraphte Film- en Literatuurprijs gewonnen op het festival Film By the Sea. De prijs geldt als de belangrijkste onderscheiding op het Vlissingse filmfestival.

In het Arabisch en Hebreeuws gesproken drama verliest de Israëlisch-Palestijnse chirurg Amin zijn vrouw bij een bomaanslag.

De autoriteiten hebben haar als hoofdverdachte, maar hij blijft geloven in haar onschuld. Op zoek naar de feiten legt hij menigmaal zijn eigen leven in de waagschaal. De waarheid blijkt harder dan verwacht.

De Film By the Sea Publieksprijs ging naar Purge van de Finse regisseur Antti Jokinen. Deze film vertelt over Zara die op de vlucht is voor de Russische maffia nadat ze verwikkeld is geraakt in de mensenhandel tussen Finland en Estland.

Ze arriveert bij het verlaten huis van de communistische oude vrouw Aliide, die haar onderdak geeft. Middels flashbacks wordt het verhaal van het verleden van Aliide verteld. Purge is tevens de Finse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Franstalige film
La Grenouille, de prijs voor de beste Franstalige film, ging naar Michael Kohlhaas van Arnaud des Pallières. Hierin is Mads Mikkelsen te zien in de hoofdrol van zestiende-eeuwse paardenhandelaar die het recht in eigen hand neemt als zijn landheer hem iets vreselijks aandoet.

Donderdag koos de jeugdjury The Weight of Elephants van Daniel Borgman al als beste film van het festival. De vijftiende editie van Film By the Sea sluit zaterdag zijn deuren. De komedie About Time van de Britse regisseur Richard Curtis, onder meer bekend van Love Actually, is de slotfilm van het festival.

Bron: Nu.nl