Films Charlie Chaplin openen Leids filmfestival

Charlie Chaplin opent begint november de achtste editie van het Leiden International Film Festival. Het evenement heeft de hand weten te leggen op twee unieke kopieën van twee films van Chaplin.

The Immigrant uit 1917 en The Pilgrim uit 1923. Beide komedies worden op 1 november vertoond in de historische Pieterskerk in Leiden.

De Amerikaanse componist Timothy Brock heeft ter gelegenheid van de openingsavond in samenwerking met de familie van Chaplin nieuwe muziek geschreven voor de films. Deze wordt tijdens de première live uitgevoerd door het gerenommeerde Residentie Orkest. Met de opmerkelijke keuze voor deze openingsfilms wil het festival de historische banden die de stad Leiden heeft met de Verenigde Staten uitlichten.

Immigrant
Het verhaal van The Immigrant vertelt over een immigrant (Chaplin) die zich wil vestigen in de Verenigde Staten. Tijdens zijn tocht wordt hij beschuldigd van diefstal. In The Pilgrim speelt Chaplin een gedetineerde die de kleren van een dominee steelt. Vervolgens geloven de mensen die hij tegenkomt dat hij een geestelijke is. Beide films worden op 2 november, de dag na de opening, ook vertoond in het Paard van Troje in Den Haag.

Het Leiden International Film Festival lanceert dit jaar bovendien een nieuwe competitie, de American Indie Competition, waarin eigenzinnige, onafhankelijke Amerikaanse producties centraal staan.

Het evenement wil zich gaan profileren als dé plek waar jonge Amerikaanse regisseurs welkom zijn met hun werk. Het LIFF vindt plaats van 1 tot en met 10 november.

Bron: Nu.nl