Nieuwsberichten van het Filmfonds

Lees hier de berichten uit Nieuwsbrief Nederlands Filmfonds # 11 – september 2013.

KABINET INFORMEERT KAMER UITERLIJK 7 OKTOBER OVER FILMSTIMULERING
Staatssecretaris Weekers van Financiën, minister Kamp van Economische Zaken en Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, hebben op 19 september de Tweede Kamer geïnformeerd langer nodig te hebben voor de beantwoording van de motie Bergkamp/Monasch die is aangenomen op 4 juli 2013.
De beantwoording  van de motie naar een stimuleringsprogramma voor de Nederlandse filmindustrie om het ongelijk speelveld met het buitenland op te heffen wordt uiterlijk 7 oktober 2013 verwacht.

In de motie van Vera Bergkamp (D66) en Jacques Monasch (PvdA), is het Kabinet gevraagd te onderzoeken hoe stimuleringsmaatregelen voor de filmindustrie kunnen worden opgezet om het ongelijk speelveld met het buitenland op te heffen en het productieklimaat in Nederland te verbeteren. Hierbij gaat het om het onderzoeken van instrumenten die werkgelegenheid en economische activiteit in Nederland opleveren en zo inspelen op de wereldwijde groei van de audiovisuele sector. De sector heeft voorgesteld om bijdragen achteraf beschikbaar te stellen op basis van daadwerkelijke bestedingen voor producties. Daarmee wordt rekening gehouden met de economische situatie; er zijn eerst inkomsten voor de Staat voordat er een bijdrage wordt gegeven, zodat de Nederlandse economie er direct voordeel bij heeft.

Kijk hier voor de brief van 19 september 2013 aan de Kamer
Kijk hier voor achtergrondinformatie en onderzoek over dit onderwerp.

VERSLAG ONLINE-ENQUÊTE ONDER ANIMATIEPRODUCENTEN EN -MAKERS
Het Nederlands Filmfonds heeft een online enquête laten uitvoeren onder animatieproducenten en –makers om het draagvlak te onderzoeken voor twee mogelijke formats voor samenwerkingsprojecten met de publieke omroep op het gebied van animatiefilm. De enquête is per e-mail onder de aandacht gebracht van de Nederlandse animatieproducenten en –makers. Er waren 19 respondenten, maar niet iedereen heeft alle vragen beantwoord. Hier leest u de inleiding die werd gegeven bij elk van de formats en een verslag van de antwoorden.

VOORAANKONDIGING OASE
Oase is een nieuw programma voor ervaren documentaire regisseurs die een treatment willen schrijven voor een cinematografische documentaire van minimaal 60 minuten. Oase is aanvullend op de reguliere mogelijkheden voor ontwikkeling van documentaires, met als doel  de ontwikkeling van lange documentaires met cinematografische kwaliteiten te versterken. Lees verder

DOCUMENTAIREFILMS VAN DEBUTANTEN
Voor realiseringsaanvragen voor documentaire geeft het Fonds voorrang aan projecten van ervaren makers. In bijzondere gevallen blijft het evenwel, net als voorgaande jaren, ruimte bieden voor debutanten. Dit sluit aan bij het beleid om de ontwikkeling van nieuw documentaire talent te stimuleren, onder meer via de Wildcards en Teledoc campus. Eventuele aanvragen voor realisering met een debuterend regisseur kunnen tot en met de  bekende indiendata voor documentaire worden ingediend.  Die aanvragen worden behandeld door de filmconsulenten documentaire van New Screen NL en van Screen NL.

SEE NL 12
Ter gelegenheid van het Nederlands Film Festival verschijnt SEE NL 12. Hierin meer over Het Diner van Menno Meyjes, Wolf in San Sebastian en Jean van de Velde met zijn NFF openingsfilm Hoe duur was de Suiker? SEE NL wordt verspreid op internationale filmfestivals en markten om Nederlandse films onder de aandacht te brengen van buitenlandse filmprofessionals. De volgende editie kan worden verwacht tijdens het IDFA in november. Klik hier voor de digitale editie.

SUCCESVOL FILMCONCERT L’INHUMAINE
Op 14 september ging de nieuw gecomponeerde muziek voor de Franse filmklassieker “L’inhumaine” uit 1924 van Marcel Herbier in première in het Muziekgebouw aan ’t IJ met medewerking van het Metropole Orkest. Op 15 september volgde de reprise in LantarenVenster te Rotterdam. In de afgelopen maanden hebben 17 (media-)componisten van drie generaties hun krachten beproefd om samen een nieuwe partituur te schrijven voor deze film, waarvan de oorspronkelijke muziek van Darius Milhaud tijdens een bombardement verloren is gegaan. Deze samenwerking tussen componisten was mogelijk mede dankzij nieuwe digitale technieken om via de “cloud” grote bestanden te plaatsen waar iedereen bij kan. Het concept is ontwikkeld door Loek Dikker voor het Muziekinstituut MultiMedia. Het project is mede tot stand gekomen met een bijdrage van het Nederland Filmfonds.

OPROEP ‘WHEN EAST MEETS WEST’
‘When East meets West’ is een coproductieforum waar besluitvormers, financiers en 20 geselecteerde producenten met een project in ontwikkeling uit Oost-Europa, Italië en voor de editie van 2014 ook uit de Benelux, elkaar ontmoeten. Er wordt gezocht naar speelfilms voor bioscooprelease en tv-documentaires in de ontwikkelingsfase die geschikt zijn voor internationale coproductie. Lees hier de oproep. De deadline voor aanmelding is 8 november.

IN PRODUCTIE

ONE SPY AND ONE TERRORIST
Regie en scenario: Jean Hubert
Productie: Revolver Amsterdam
Op de binnenplaats van een verlaten huis in de verboden zone van Tsjernobyl, is een team van vier jonge Oekraïense mannen aan het werk. Lees verder

OP EEN PLATTE AARDE
Regie en scenario: Monique Verhoeckx
Productie: Doc.Eye Film
Vader en zoon proberen hun oorlogstrauma’s onder controle te houden door de werkelijkheid te ontkennen. Lees verder

GLUCKAUF
Regie: Remy van Heugten
Scenario: Gustaaf Peek
Productie: BIND
Gluckauf (een mijnwerkersgroet) gaat over een verstikkende liefde tussen vader en zoon, die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het hedendaagse zuid- Limburg. Lees verder

NENA
Regie: Saskia Diesing
Scenario: Saskia Diesing en Esther Gerritsen
Productie: KeyFilm in coproductie met Coin Film (DE)
Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst door zijn doodswens. Lees verder

TOEGEWEZEN BIJDRAGEN
Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.

Bron: Filmfonds