Niek Koppen Filmmaker in Focus op IDFA

De eerste programmaonderdelen van het IDFA zijn bekend gemaakt. Niek Koppen is verkozen tot Filmmaker in Focus van deze 26ste editie. In EYE zijn tijdens het IDFA films over de Eerste Wereldoorlog te zien. En er worden gerestaureerde Nederlandse documentaires vertoond die ooit een Academy Award wonnen.

In opdracht van Beeld en Geluid maakte Koppen een film gebaseerd op materiaal uit het archief van het instituut. Levende Klederdracht gaat in première tijdens het IDFA. Rondom deze zevende lange documentaire van de 57-jarige Koppen wordt een retrospectief vertoond, waaronder zijn debuut Siki (1992) en zijn meest recente productie Goud (2007). In het programma De Hand van de Meester vertelt Koppen over zijn manier van werken. Bovendien wordt er een DVD-box met Koppens werk ten doop gehouden.

Koppens filmcarrière begon al voordat hij naar de Filmacademie ging, waar hij in 1981 afstudeerde. In 1977 was hij productieassistent bij Nouchka van Brakel (Het Debuut) en Jos Stelling (Rembrandt). Bij Stelling kwam hij later terug als productieleider van De Pretenders en De Wisselwachter. Regie-ervaring deed hij op in 25 korte documentaires die hij maakte voor VPRO jeugdtelevisie. Zijn tweede lange documentaire De slag in de Javazee (1995), over de zeeslag die het einde van Nederlands Indië inluidde, leverde hem een Gouden Kalf op. Sinds 1999 runt hij met Jan de Ruiter en Renée van der Grinten het documentaire productiebedrijf Selfmade Films.

Omdat het bijna een eeuw geleden is dat – zoals de Britten het noemen – The Great War uitbrak, heeft het IDFA een programma samengesteld met acht documentaire over de Eerste Wereldoorlog. De films zijn gemaakt tussen 1917 en 1928 en zijn afkomstig uit België, Duitsland, Engeland en – best bijzonder als je bedenkt dat ons land neutraal wist te blijven – Nederland. David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) heeft geholpen bij de selectie.

Beeld en Geluid heeft het afgelopen jaar elf Nederlandse films gerestaureerd en gedigitaliseerd en vier daarvan worden vertoond tijdens het IDFA. Alle vier hebben ze ooit een Oscar gewonnen of zijn er voor genomineerd. Het gaat om Glas (1958) van Bert Haanstra, High Stakes in the East (1942) en Sky over Holland (1967) van John Fernhout, en Die Kleine Wereld (1973) van Charles Hugenot van der Linden.

IDFA 2013
vindt plaats van 20 november tot en met 1 december.

Bron: De Filmkrant, Edo Dijksterhuis