Verzet tegen NOS videodienst

NDP Nieuwsmedia heeft een bezwaar ingediend bij staatssecretaris Dekker tegen de videodienst van de NOS. Nieuwswebsites kunnen worden voorzien van gratis NOS-videofragmenten. NDP Nieuwsmedia noemt de dienst marktverstorend en schadelijk voor de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening. De staatssecretaris moet binnenkort een definitief besluit nemen over de nieuwe dienst, waar in 2012 ook al het een en ander over te doen was.

In de bezwaarprocedure vertegenwoordigt brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia zowel potentiële gebruikers van de videodienst (nieuwswebsites als Telegraaf.nl en Volkskrant.nl) als producenten en leveranciers van videofragmenten (zoals ANP, RTL Nieuws en Zoomin.TV). Ook NU.nl en Novum scharen zich achter het protest van de branche.

Erik van Gruijthuijsen, directeur ANP: “Tegen gratis aanbod kan onze redactie niet concurreren. Dit zet enorme druk op de jonge en commercieel nog moeilijke markt voor nieuwsvideo’s.”

Potentiële afnemers van de dienst hebben bezwaren tegen de voorwaarden die de NOS stelt, zoals de mogelijke verplichting een STER-spot uit te zenden en het tonen van NOS-kijktips. Ook speelt voor afnemers mee dat de NOS vergaand inzicht eist in hun inkoop van nieuwsvideo’s.

UPDATE Algemeen directeur NOS, Jan de Jong is verbaasd over de kritiek.“Het kanaal is een alternatief voor een mogelijkheid die de kranten al langer hadden (en nog steeds hebben), namelijk om gewoon fragmenten of items van de NOS of anderen te kopen. Die kunnen ze in hun eigen items integreren; er gelden dan geen reclame- of andere mediawettelijke beperkingen.” […] het initiatief van de NOS ondergraaft de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening niet. “Eerder is het een aanvulling daarop, zeker voor kleinere mediapartijen die anders helemaal geen videonieuws zouden hebben.”

Bron: Villamedia