Vlaamse film krijgt online platform

Voortaan kunnen 150 Vlaamse films online tegen betaling bekeken worden. Daarvoor sloegen de Vlaamse Film Producenten Bond, de website UniversCine.be, Het Vlaams Audiovisueel Fonds en Flanders Doc de handen in elkaar. Het platform www.vlaamsefilm.be werd vrijdagavond voorgesteld in Oostende.

Bioscoophits zoals De Zaak Alzheimer en Rundskop, auteursfilms zoals Kid en Little Black Spiders, documentaires en kortfilms zijn voortaan in enkele muisklikken te bekijken. Daarvoor zorgen de vier partners die zo de Vlaamse film altijd en voor iedereen toegankelijk wil maken.

Op de website kan men dit jaar 150 films, die gemaakt zijn na de Tweede Wereldoorlog, streamen of downloaden. Tegen 2014 moeten dat er 200 worden. Voor een prijsje, bijvoorbeeld 2,99 euro voor oudere films, zijn de films 48 uren beschikbaar.

Volgens producent Bart Van Langendonck biedt het platform het voordeel dat films snel raadpleegbaar zijn, van thuis uit te bekijken zijn en vooral dat ze op een legale en veilige manier te downloaden zijn.

Mede-initiatiefnemer UniversCine is al langer bezig met de “Video On Demand”-service. Zij bieden sinds 2008 films aan platformen zoals Telenet en Belgacom films en merken een stijgende trend. Dit jaar zullen zo’n 160.000 films verhuurd worden.

www.vlaamsefilm.be

Bron: Standaard