BORGMAN Nederlandse inzending Academy Award Best Foreign Language Film

De speelfilm Borgman van regisseur Alex van Warmerdam is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden naar de 86e Academy Awards in de categorie Best Foreign Language Film Award.

Borgman is geschreven door Alex van Warmerdam en geproduceerd door Marc van Warmerdam van Graniet Film. Het is de achtste speelfilm van de regisseur. De film is sinds zijn wereldpremière in de Competitie van het Cannes International Film Festival al verkocht aan tientallen landen, waaronder de Verenigde Staten. Borgman beleefde op 28 augustus jl. de grootste Nederlandse voorpremière ooit en ging de volgende dag in release in Nederlandse bioscopen. De distributie is handen van Cinéart.

Borgman werd uit 14 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van de volgende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties: Dutch Directors Guild, Kring van Nederlandse Filmjournalisten, Muziekinstituut Multimedia, Netwerk Scenarioschrijvers, Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, VERS – Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers, Nederlandse Vereniging van Cinematografen, Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten, Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs, Filmproducenten Nederland, Vereniging Constructief Audio, Vereniging Crewbelangen, Nederlandse Vereniging Cinema-Editors en EYE Film Instituut Nederland.

In eerste instantie waren de films Hoe Duur was de Suiker en Het Bombardement na raadpleging van de Academy uitgesloten van de selectie van de Nederlandse inzending naar de Oscars® op grond van een Nederlands minderheidsaandeel van de crew. De producenten van Hoe Duur was de Suiker hebben bezwaar aangetekend tegen uitsluiting van hun film voor de selectie. Samen met hun bezwaarschrift hebben zij informatie aangeleverd betreffende een aantal films die in voorgaande jaren werden ingestuurd voor de Best Foreign Language Film Award en zijn geaccepteerd door de Academy terwijl zij niet aan de eis voldeden dat een meerderheid van de crewleden uit het land van inzending kwam. Daarop heeft EYE International wederom contact gehad met de Academy betreffende het toelatingsbeleid voor de Best Foreign Language Film Award. De Academy heeft op basis van deze argumenten besloten EYE International de kans te geven om in geval de ingezonden film niet voldoet aan de eisen van de Academy, een 2de film te kunnen sturen. Er heeft daarna een herstemming plaats gevonden waarbij de leden van de selectiecommissie ook op de twee eerder uitgesloten films konden stemmen.

Op 16 januari 2014 worden de nominaties in alle categorieën bekend gemaakt, waaronder voor de Best Foreign Language Film Award. De Oscars® worden uitgereikt op 2 maart 2014.

Bron: EYE International