Lira Scenarioprijs voor Den Uyl en de affaire Lockheed

Donderdagavond is de Lira Scenarioprijs 2013 uitgereikt. Juryvoorzitter Job Cohen overhandigde de cheque van 15.000 euro aan Ger Beukenkamp en Hans Hylkema voor Den Uyl en de affaire Lockheed (2010). Zij zijn daarmee de winnaars van de grootste prijs voor scenarioschrijvers in het Nederlandse taalgebied.

De prijs wordt sinds 1993 iedere twee jaar uitgereikt, aan een algemeen of specifiek dramatisch genre. Dit jaar was het de beurt aan Nederlands televisiedrama in de categorie historisch drama. De driedelige VARA-serie van Beukenkamp en Hylkema, die overigens ook tekende voor de regie, versloeg Eileen (2011, VPRO) van Alma Popeyus en Hein Schütz en Moeder, ik wil bij de revue (2012, MAX) van Paula van der Oest en Maarten Lebens. Het is niet de eerste onderscheiding voor deze productie. Vorig jaar al kreeg Catherine ten Bruggencate, die koningin Juliana speelt, een Beeld en Geluid Award.

Den Uyl en de affaire Lockheed gaat over de politieke crisis die in 1976 ontstond toen bleek dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed. De jury omschreef het winnende drama als ‘een geslaagde dans op het dunne koord tussen feit en fictie…. Knap ook de mix van ernst, spanning (ondanks vaststaande afloop) en humor.’ Naast Cohen bestond de jury uit scenarioschrijvers Marieke van der Pol en Willem Capteyn, tv-recensent Walter van der Kooi en filmmaker Eddy Terstall.

Ger Beukenkamp won de prijs eerder ook al, namelijk in 1997 met Ik ga naar Tahiti. Andere winnaars van de Lira Scenarioprijs waren Wim T. Schippers, Arthur Japin, Tamara Bos, Maria Goos, Mieke de Jong, het duo Alma Popeyus en Hein Schütz, Frank Ketelaar, het duo Maike Meijer en Margôt Ros en het tweetal Tamara Bos en Mieke de Jong.

Bron: De Filmkrant, Edo Dijksterhuis