46 Europese films geselecteerd voor de 26ste European Film Awards 2013

De European Film Academy en EFA Productions kondigen bij deze de titels van de 46 films aan die dit jaar geselecteerd zijn voor een nominatie voor de European Film Awards 2013. Met films uit 32 landen toont de lijst de grote verscheidenheid van de Europese cinema. Nederland wordt in deze lijst vertegenwoordigd door BORGMAN van Alex van Warmerdam en tevens door Sylvia Hoeks vanwege haar rol in THE BEST OFFER.

In de 20 landen met de meeste EFA leden hebben de leden direct één film uit eigen land voor de selectie mogen uitkiezen. Een speciale commissie bestaande uit EFA Board Members en de filmprofessionals Pierre-Henri Deleau (festivaldeskundige, Frankrijk), Jonas Holmberg (Gothenburg IFF, Zweden), Stefan Kitanov (Sofia IFF, Bulgarije), Paz Lázara (Berlijn IFF, Spanje), Derek Malcolm (filmcriticus, UK) en Elma Tataragic (Sarajewo IFF, Bosnië en Herzegovina) hebben de lijst verder aangevuld.

Uit deze selectie zullen de 2900 leden van de European Film Academyin de komende weken de nominaties voor de categorieën beste Europese film, beste regisseur, beste acteur, beste actrice en beste scenarioschrijver kiezen. Op 9 november worden de nominaties bekendgemaakt tijdens het European Film Festival van Sevilla in Spanje. Een 7-koppige jury bepaalt wie genomineerd worden in de categorieën cinematografie, montage, productiedesign, kostuumontwerp, muziek en sound design.

De 26ste European Film Awards Ceremony met de uitreiking van de Awards aan de winnaars vindt plaats op zaterdag 7 december in Berlijn.

Bron: Nederlands Filmfestival