Regisseurs willen toch geld van UPC en Ziggo

De Nederlandse regisseurs leggen zich niet neer bij de uitspraak van de rechtbank dat kabelaars UPC en Ziggo geen geld hoeven te betalen voor het doorzetten van Nederlandse films en tv-series.

De rechtbank besloot dit onlangs in een kort geding dat VEVAM, de organisatie die auteursrechtelijke vergoedingen voor regisseurs incasseert, had aangespannen.

Sinds oktober 2012 doen Ziggo en UPC dit niet meer, terwijl in de wet wel staat dat makers een financiële compensatie moeten krijgen als producties die zij hebben gemaakt worden uitgezonden. De rechtbank besloot afgelopen week echter dat die wettelijke bepaling is achterhaald.

De regeling gold volgens de rechter vroeger wel, toen de kabelaars de signalen van de omroepen uit de ether haalden en daarna doorgaven. Maar omdat de omroepen tegenwoordig de signalen rechtstreeks aan de kabelaars leveren, is geen sprake van zogenoemde ‘secundaire openbaarmaking’ meer en hoeft geen vergoeding te worden betaald.

Hoger beroep
VEVAM vindt dit niet eerlijk en wil dat deze regeling opnieuw wordt geformuleerd. De organisatie overweegt in hoger beroep te gaan. Bovendien onderzoeken de advocaten van VEVAM hoe alsnog kan worden geregeld dat regisseurs krijgen waar ze recht op hebben.

“Het kan niet zo zijn dat we bij elke technische verandering hemel en aarde moeten bewegen om de regisseur geld te laten ontvangen dat hij volgens de wet zou moeten krijgen”, stelt een woordvoerder.

Het gaat om enkele honderdduizenden euro’s per maand. Het is overigens niet het enige juridische conflict tussen de kabelaars en VEVAM. De partijen bakkeleien ook al jaren over vergoedingen voor makers voor het digitaal via internet aanbieden van films.

Ook hiervoor betalen de kabelaars geen geld, terwijl dat volgens VEVAM wel zou moeten.

Bron: Nu.nl