Films kluis Cineco niet vernietigd

De naar schatting 30.000 filmblikken die nog in de oude kluis van het failliete filmlaboratorium Cineco liggen, worden niet vernietigd. Dat heeft een woordvoerder van de curator vrijdag gemeld.

Diverse koepelorganisaties van regisseurs en producenten luidden onlangs de noodklok nadat een groot aantal makers een brief van de curator had gehad.

Deze stelde dat materiaal dat niet binnen een maand door regisseurs of producenten werd geclaimd,vernietigd zou worden. Het gaat onder meer om ruw materiaal van klassiekers als Het meisje met het rode haar, Schatjes! en Mama is boos!.

Ook zouden er filmrollen liggen van titels van Dick Maas (Flodder, De Lift). “Die kluis houdt op met bestaan”, legt een zegsman van de curator uit. “Dus het materiaal moet weg.”

Veel producenten en regisseurs zijn gevraagd zich eind september en in oktober te melden op een aantal ‘ophaaldagen’.

Regeling
De curator probeert alle rechthebbenden te achterhalen. Maar veel productiebedrijven bestaan inmiddels niet meer, of de makers zijn overleden. “Voor dat restmateriaal gaan we een regeling treffen met filminstituut Eye”, bevestigt de woordvoerder. “Eye is bereid dat over te nemen. We gaan niets zomaar vernietigen.”

Nederlandse filmmakers waren hier wel bang voor. Eye had daarom een brief gestuurd naar de curator met een waarschuwing dat de niet-opgehaalde materialen niet vernietigd mogen worden. Dit is namelijk strijdig met de wet, omdat de negatieven in de kluis mogelijk belangrijk Nederlands cultureel erfgoed bevatten. Dit is wettelijk beschermd en mag dus niet worden vernietigd.

Bron: Nu.nl