25 jaar Mediafonds

Op 10 oktober vieren we het 25 jarig bestaan van het Mediafonds. Het thema van de dag is onafhankelijkheid; een begrip dat onlosmakelijk met het fonds verbonden is en tot voor kort een kernbegrip in cultuur en media.

Het thema van de dag is onafhankelijkheid; een begrip dat onlosmakelijk met het fonds verbonden is en tot voor kort een kernbegrip vormde in cultuur en media. Programmamakers moesten, net als kunstenaars, vooral onafhankelijk zijn. Inmiddels is dat minder vanzelfsprekend. Het begrip onafhankelijkheid staat onder druk. Makers moeten de markt op, zich almaar tot hun publiek verhouden, commerciële partners vinden, rendabel werk leveren. En dat in een veranderend medialandschap waarin zenders en ontvangers voortdurend van rol wisselen. Is iedereen en alles een netwerk geworden?

Evgeny Morozov, mediacriticus en schrijver van The Net Delusion (2011) en van To save Everything, Click Here: The Folly of Technological Solutionism (2013) zal in een lezing ingaan op zijn laatste boek en het thema onafhankelijkheid. In de lustrumtraditie van het Mediafonds reiken we ‘s avonds de Jan Kassies Stimuleringsprijzen uit; vijf laureaten ontvangen ieder € 10.000 voor hun bijzondere bijdrage aan het domein van media en cultuur. Jan Kassies was een belangrijk denker over de verhouding tussen kunst en maatschappij en de eerste voorzitter van ons fonds.

Ook wordt de essaybundel ON-AF gepresenteerd. Onafhankelijk denken, oordelen en handelen staan stevig onder druk in de netwerkmaatschappij. Publiek, financiers, de politiek en ook de wijsheid van de massa stellen continu en onontkoombaar eisen. De zeven essays over de zin van onafhankelijkheid in de kunsten en in de media zijn te lezen als herwaardering van het begrip. Met bijdragen van Rutger Bregman, Maarten Doorman, Ger Groot, Sjoerd de Jong, Jos de Putter, Coco Schrijber en Xandra Schutte.

Bron: Mediafonds