Norma sleept CanalDigitaal voor de rechter

Stichting Norma, een organisatie die de naburige rechten van musici en acteurs behartigt, sleept CanalDigitaal voor de rechter. De aanbieder van digitale satelliettelevisie weigert namelijk de vergoedingen voor de naburige rechten te betalen.

Dat meldt de rechtenorganisatie op haar website.

Volgens Norma verspreidt CanalDigitaal al tientallen jaren films en televisieprogramma’s aan haar abonnees, maar zien acteurs en musici niets terug van de vergoeding waar zij volgens de wet recht op hebben.

Gesprekken tussen beide partijen zijn op niets uitgelopen. Vandaar dat Norma een juridische procedure heeft aangespannen.

Volgens Norma weigert CanalDigitaal te betalen en verwijst het naar de zaak van Norma tegen de kabelmaatschappijen. In deze zaak heeft het Hof in Den Haag bepaald dat de maatschappijen op dit moment geen vergoeding hoeven te betalen.

Norma is echter van mening dat de activiteiten van CanalDigitaal fundamenteel verschillen met die van de kabelmaatschappijen. Bovendien is de rechtenorganisatie in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het Hof in de kabelzaak.

Door: NU.nl/Daan van Elk