Korte fictiefilm STAND-BY ME van Martijn de Jong Nederlandse Oscarinzending 2014

De korte fictie film Stand-by Me van Martijn de Jong en scenarist Thomas van der Ree is uitgekozen om ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Best Live Action Short Film.

De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Live Action Short Film, oftewel een Oscar®. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Live Action Short, welke bestond uit een onafhankelijke jury van Nederlandse filmprofessionals.

Stand-by Me is geproduceerd door ALP (Aiss Leeksma Pictures) in coproductie met de NTR. Hoofdrollen zijn voor Rick Nicolet en Jules Roijaards. De film werd gemaakt in het kader van NTR Kort! en gaat in première op het komende Nederlands Film Festival.

Stand-by Me is een tragi-komedie over de bejaarde Willem die zich de laatste tijd raar gedraagt. Er lijkt een kluswoede over hem heen te zijn gekomen en hij staat er op om zijn vrouw Johanna technisch bij te spijkeren over allerhande huishoudelijke apparaten: de geiser, de meterkast en vooral de afstandsbediening van de televisie. Johanna geeft zich zo goed mogelijk over aan Willem’s bevlieging maar wil eigenlijk dat hij gewoon eens naast haar op de bank komt zitten. Waar komt Willem’s gedrag ineens vandaan? En vooral: waar gaat het heen?

EYE International organiseert de kwalificatievertoningen van de korte film in Los Angeles en verzorgt de inzending van Stand-by Me naar de Academy. Op 16 januari 2014 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Live Action Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op 2 maart 2014.

Bron: EYE International