SUPER van Johan Klungel Nederlandse inzending animatie naar de Academy Awards 2014

De korte animatiefilm Super van Johan Klungel is uitgekozen om ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Best Animated Short Film.

De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Animated Short Film, oftewel een Oscar®. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Animation Short, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het KLIK! Amsterdam Animatie Festival en de Vereniging van Nederlandse Animatie Producenten (VNAP).

Super is geproduceerd door Lawson & Whatshisname en The Drawing Room. De prijswinnende film is vertoond op meerdere festivals in elf landen waaronder KLIK! Amsterdam Animatie Festival, Internationales Trickfilm Festival in Stuttgart, Abu Dhabi International Environmental Film Festival en Guanajuato International Film Festival in Mexico.

In 2004 studeerde Johan Klungel af met zijn eerste korte animatie film Fauna Sutra aan de Minerva Academie te Groningen. De film won verschillende prijzen waaronder de derde prijs op het Tribeca Film Festival in New York. Sindsdien werkt Klungel als freelance animator en illustrator aan verschillende opdrachten voor televisie en internet.

In Super verdwaalt hoofdpersoon Albert in de verleidelijke wereld van mooie verpakkingen. Wanneer zijn frivole fantasie verandert in een nachtmerrie, ontdekt hij een andere wereld achter de gevel van de supermarkt.

De regisseur en producenten van Super zijn erg blij met het nieuws dat hun film wordt ingezonden naar de Academy Awards. Creatief producent Greg Lawson: “I’m extremely grateful that the Netherlands has chosen Johan Klungel’s fine film to represent this animation-rich country for the Oscars. Hopefully it will help spread it’s darkly comic message about current food production and distribution to an influential wider audience.”

EYE International organiseert de kwalificatievertoningen van Super in Los Angeles en verzorgt de inzending van de film naar de Academy. Op 16 januari 2014 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op 2 maart 2014.

Bron: EYE International