E*Cinema: seizoensopener Czech it Out, Fellini en Dada Cinema

Het nieuwe E*Cinema seizoen wordt feestelijk afgetrapt met ‘Czech it Out’ een special rondom de Tsjechische cinema.

Centraal staat ‘Daisies’ de onlangs gerestaureerde nouvelle-vague klassieker van Vera Chytilová. Speciaal voor de gelegenheid is er Tsjechische live muziek, hapjes en natuurlijk bier! Verder in september verdiepen we ons in filmmaker Fellini en Dada Cinema.

Czech it Out: Věra Chytilová en haar leerlingen

Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september: grillige dames, rockmuziek en Praag. Dat zijn de ingrediënten van een speciaal programma in EYE rondom Madeliefjes, Věra Chytilová’s rebelse nouvelle vague-klassieker uit 1966. Met documentaires en zelden vertoonde films van Chytilová en enkele van haar beste leerlingen. Hoogtepunt is de spetterende vertoning van Madeliefjes zelf, met live muziek van de woeste Tsjechische vrouwenband Zuby nehty. Czech it Out is georganiseerd in samenwerking met het Tsjechisch centrum.

Czech it Out: Daisies in Concert

Zaterdag 31 augustus 20.00: Speelse, anarchistische klassieker over twee verveelde meisjes die de boel op stelten zetten. Het verfrissend radicale Madeliefjes (Daisies, Sedmikrásky) van nouvelle vague-pionier Vera Chytilová houdt zich aan geen enkele regel. EYE  heeft onlangs een nieuwe digitale kopie van Madeliefjes aangekocht. Met live muziek van de woeste vrouwenband Zuby Nehty, een inleiding door Michal Bregant, directeur van het Tsjechisch Nationaal Filmarchief en Tsjechische hapjes en drankjes

E*Cinema meets Fellini

Dinsdag 10 september 19.15: Installatie & première in één voorstelling, met Q&A. Met een uitbundige doublescreen 16mm-film installatie waarin zeer uiteenlopende elementen van het  Felliniaanse universum tot een wervelend en associatief geheel zijn gesmeed. Aansluitend vind een round-table plaats met de makers van beide producties o.l.v. Kevin Toma (filmjournalist Volkskrant). Mede mogelijk gemaakt door het Italiaans Cultureel Instituut.

E*Cinema Academy – Absolute film en Dada Cinema (1921-1928)

Dinsdag 17 september 19.15: In de driehoek Zürich-Berlijn-Parijs vonden Europese kunstenaars uit de jaren tien en twintig van  de vorige eeuw elkaar in hun zoektocht naar een nieuwe taal. Voorop stond het verzet tegen de alledaagse logica, de keuze voor het toeval als expressiemiddel, het werken met geometrische vormen, een fascinatie voor de erotiek en het experimenteren met visuele muziek. Met live improvisaties op composities van Antheil en Satie door pianiste Nora Mulder.

Bron: EYE