Lilet Never Happened in competitie van International Film Festival Manhattan

De speelfilm Lilet Never Happened van de Nederlandse regisseur en producent Jacco Groen (Spring Film) is geselecteerd voor de Officiële Selectie van het International Film Festival Manhattan in New York. De film zit daarmee in het competitieve gedeelte van het festival waarin speelfilms, documentaires en korte films van over de hele wereld met een maatschappelijke relevantie zijn opgenomen.

Lilet Never Happened is de afgelopen maanden al op meer dan 20  internationale filmfestivals vertoond, onder meer op het Warsaw International Film Festival (Polen), International Film Festival India, Moscow International Film Festival (Rusland), Zlin Film Festival for Children and Youth (Tsjechië), Zanzibar International Film Festival (Tanzania) en het Kristiansand International Youth Film Festival (Noorwegen) waar het de prijs voor Beste Jeugdfilm in de wacht sleepte. De komende maanden reist de film behalve naar de Verenigde Staten ook nog naar festivals in Zwitserland, Australië, Denemarken en Armenië.

Lilet Never Happened wordt in Nederland gedistribueerd door Amstelfilm. De jonge hoofdrolspeelster Sandy Talag komt 12 september naar Nederland voor een aantal speciale screenings waaronder een schoolvoorstelling in Oss. Sandy was slechts 11 jaar toen ze aan de zware rol begon. Jacco Groen: “Het is ongelooflijk hoe dit meisje precies de Lilet neerzet zoals ik me haar herinner. Sandy is een natuurtalent en verdient nog veel meer erkenning voor haar uitzonderlijke acteerprestatie. Nu ze naar Europa komt, zal dat misschien lukken!”

Lilet Never Happened, vertelt het waargebeurde verhaal van Lilet, een elfjarige Filipijnse kindprostituee (gespeeld door Sandy Talag), die probeert te overleven in de straten van Manila. Sociaal werkster Claire (Johanna ter Steege) probeert het kind tevergeefs te redden uit de seksindustrie. Hoewel Lilet kansen krijgt om eruit te stappen denkt ze dat ze de wereld naar haar hand kan zetten.

De film werd aanvankelijk zonder geld van het Nederlands Filmfonds gemaakt waardoor de draaiperiode noodgedwongen werd uitgesmeerd over 3 jaar, met op het laatst een volledig Filippijnse crew. “Ik heb nog steeds 60.000 euro schuld en ik geloof dat ik daarom de komende jaren niet aan diepzeeduiken of stierenvechten mag doen”, aldus Groen. “Toch ben ik superblij dat ik het risico heb genomen, want ik reis de hele wereld rond met de film en overal wordt het probleem van kindprostitutie aangekaart”.

Het International Film Festival Manhattan 2013 vindt plaats van 17 t/m 20 oktober: http://iffmnewyork.com/

Bron: EYE international