DE PROOI in première op het 33e Nederlands Film Festival

Het psychologisch drama DE PROOI, over bankier Rijkman Groenink en de val van ABN AMRO, gaat op vrijdag 27 september in première tijdens de 33e editie van het Nederlands Film Festival (NFF). Deze driedelige televisieserie is in een speciale filmversie te zien tijdens de feestelijke première in de Utrechtse Stadsschouwburg, in aanwezigheid van cast en crew. DE PROOI is geschreven door Frank Ketelaar en geregisseerd door Theu Boermans. Pierre Bokma vertolkt de hoofdrol als Rijkman Groenink. Andere rollen zijn weggelegd voor Victor Löw (Nout Wellink) en Anniek Pheifer (Julia Bouwens).

De serie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jeroen Smit en vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van Rijkman Groenink, die in 2000 aantreedt als opvolger van bestuursvoorzitter Jan Kalff. Met zijn rücksichtsloze, ambitieuze koers om de bank in de top vijf van grootste internationale banken te krijgen, blijkt hij al snel met vuur te spelen. Grote overnames kosten de bank meer geld en leveren minder op dan gecalculeerd. De waarde van de bank daalt enorm. In die tijd ontspint zich een reeks dramatische gebeurtenissen, waarbij Rijkman Groenink alles op alles moet zetten om de verkoop en opsplitsing van ABN AMRO te voorkomen.

Als invalshoek is het perspectief van Rijkman Groenink gekozen. DE PROOI is een eigentijds koningsdrama over het actuele thema van de bankencrisis. In de serie is te zien hoe blinde ambitie de achilleshiel vormt van Rijkman Groenink. Vooral zijn gebrek aan empathisch vermogen wordt hem en de bank bijna fataal.

Naast Pierre Bokma, Victor Löw en Anniek Pheifer zijn Hubert Fermin (Jan Kalff), Paul Kooij (Wilco Jiskoot), Reinout Bussemaker (Rijnhard van Tets) en Joop Keesmaat (Frits Fentener van Vlissingen) in de serie te zien.

DE PROOI is de nieuwe serie van een gelauwerd team: Frank Ketelaar en Theu Boermans, makers van de met een Prix Europa onderscheiden televisiefilm DE UITVERKORENE, hebben de handen opnieuw ineengeslagen. De serie is een coproductie van IDTV Drama en de VARA en vanaf 19 oktober te zien op Nederland 2.

Op het festival is DE PROOI tegelijkertijd te zien tijdens een publiekspremière in Pathé Rembrandt.

Het 33e Nederlands Film Festival vindt plaats van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht. Bekijk het hele programma en bestel kaarten vanaf 28 augustus op www.filmfestival.nl #nff2013

Bron: Nederlands Film Festival