VEVAM sleept Ziggo en UPC voor de rechter

Nederlandse filmregisseurs slepen de kabelmaatschappijen Ziggo en UPC voor de rechter. In Amsterdam dient woensdagochtend een kort geding waarin VEVAM, de organisatie die auteursrechtelijke vergoedingen voor regisseurs incasseert, eist dat de twee kabelbedrijven makers van films en series een vergoeding moeten betalen voor het doorzetten van hun producties.

Sinds oktober 2012 doen Ziggo en UPC dit namelijk niet meer. In de wet staat evenwel dat makers een financiële compensatie moeten krijgen als producties die zij hebben gemaakt worden uitgezonden.

De onderhandelingen hierover met RoDAP, een organisatie die namens kabelbedrijven, omroepen en producenten deze vergoedingen regelt, liepen begin dit jaar vast. RoDAP stelt zich op het standpunt dat de regisseurs genoegen moeten nemen met een historisch laag percentage van de opbrengst die verdiend wordt met de kabeldoorgifte van films en series.

Geen toestemming
Hierdoor worden volgens VEVAM op dit moment alle Nederlandse films en series uitgezonden zonder dat de hoofdmakers, onder wie de regisseur, toestemming hebben gegeven. Door het kort geding komen dus niet alleen regisseurs en kabelaars, maar ook regisseurs en producenten van films en series in de rechtbank tegenover elkaar te staan.

Bron: Volkskrant