Coalitie pakt in 2015 zzp’ers aan

De bezuinigingsplannen van het kabinet voor zzp’ers komen er aan.

Vandaag meldde het Financieel Dagblad dat de regeringscoalitie zzp’ers in 2015 extra wil gaan belasten. Werkgevers zouden volgens de coalitie teveel worden verleid om zelfstandigen in dienst te nemen omdat de lasten voor werkgevers lichter zijn en de zzp’ers zouden veel geld overhouden dankzij aftrekposten.

FNV KIEM-bestuurder Peter van den Bunder: “Deze plannen zijn niet nieuw. In het regeerakkoord is deze bezuiniging van 500 mln. structureel per jaar met ingang van 2015 al vastgelegd. Dat is -15%, gemeten naar de 3,3 mld. die als fiscale aftrekposten voor zzp’ers is becijferd.”

“Ook niet nieuw is het werken aan de beeldvorming dat zzp’ers te weinig belasting betalen ten opzichte van werknemers. En daarmee dus ten onrechte de suggestie wekken dat hier wel op bezuinigd kan worden”, aldus van den Bunder.

Eigen rapport en lobby
In augustus bespreekt het kabinet de inkomenseffecten en uiterlijk met Prinsjesdag komen de plannen van het kabinet naar buiten. FNV KIEM is bezig met een eigen rapport en analyse en de lobby tegen deze maatregelen. Want veel zzp’ers en dus ook heel creatieve ondernemers (66% in deze sector is zzp’ers) dreigen anders volledig klem te komen te zitten. Geen perspectief op een baan in loondienst, én geen faciliteiten om als zzp’er het hoofd boven water te houden.

Bron: FNV Kiem