Alle films van Alex van Warmerdam 15 augustus t/m 18 september in EYE

Ter gelegenheid van de première van Alex van Warmerdams Borgman vertoont EYE van 15 augustus t/m 18 september het volledige oeuvre van Van Warmerdam, op 35mm kopieën uit de EYE-collectie, waaronder restauraties van Abel en De Noorderlingen.

Verder selecteerde Alex van Warmerdam speciaal voor het programma vijf internationale klassiekers, films die hem aan het hart gaan en die in een aantal gevallen sporen hebben achtergelaten in zijn werk.

Alex van Warmerdam-retrospectief + vijf favoriete klassiekers, van 15 augustus t/m 18 september in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl

Alex van Warmerdams nieuwste film Borgman werd geselecteerd voor het competitieprogramma van het filmfestival van Cannes. De première vindt plaats op 26 augustus in EYE, gevolgd door een volledig retrospectief van het werk van Van Warmerdam, die in 1986 overtuigend debuteerde met Abel (Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival). Abel bevatte alle ingrediënten van een vintage Van Warmerdam: droge humor, nukkige personages, strak gestileerde decors en een algeheel gevoel van vervreemding. Na Abel volgden nog zeven speelfilms waarin gortdroge slapstick, beeldgrappen en tragikomisch, soms gewelddadig venijn de  boventoon voeren. In 1992 brak hij internationaal door met De Noorderlingen (European Film Award voor beste film). Sindsdien geldt hij als een van de belangrijkste Nederlandse filmmakers, die ook in het buitenland succes boekt, getuige de selectie van films als Kleine Teun (1998), Ober (2006) en De laatste dagen van Emma Blank (2009) door de internationale filmfestivals van Cannes, Venetië en Toronto. Het zijn films die door de eigenzinnige signatuur van de maker hun plaats hebben gevonden in de canon van de Nederlandse film en het collectieve geheugen van het publiek.

Favoriete klassiekers: Alex van Warmerdam selecteerde speciaal voor EYE vijf favoriete  klassiekers. Vertoond worden de director’s cut van Sergio Leone’s spaghettiwestern The Good, the Bad and the Ugly (1966), het nog steeds huiveringwekkende Deliverance (John Boorman, 1972), Psycho (Alfred Hitchcock, 1960), Un flic (Jean-Pierre Melville,1972) en The French Connection (William Friedkin,1971).

Lezing: Helen Westerik, co-programmeur van de eerdere Film & Food-series in EYE, zal in een lezing ingaan op de rol van eten in de films van Van Warmerdam, waarbij het publiek ter plekke kan proeven van gerechten uit zijn films.

Affiches: tijdens het retrospectief zullen affiches van Van Warmerdams films worden geëxposeerd in EYE, waaronder zeldzame internationale affiches afkomstig uit de privé- collecties van Alex van Warmerdam en producent Marc van Warmerdam.

Bron: EYE