Serie klassiekers in Brabantse filmtheaters

Een heel seizoen lang zijn zeventien zinderende klassiekers te zien in vijf filmtheaters: Arnhem, Breda, Den Bosch, Nijmegen en Oudenbosch. Vanaf 6 oktober 2013 tot en met 21 april 2014 bewonder je jouw favoriete meesterwerken op de plek waar ze thuis horen: het grote doek.

Pareltjes die je lang geleden hebt gezien, die je zijn bijgebleven of die je juist vergeten bent. Films die je graag wilt (her)beleven op het grote doek met familieleden, vrienden en kinderen. Dit is je kans! Bovendien zijn er enkele lezingen en inleidingen waarmee de filmtheaters je meer dan alleen prachtige films bieden.

Van grote Oscarwinnaars tot poëtische schilderingen
De serie klassiekers beslaat een divers programma met films die een plek hebben verworven in de filmgeschiedenis én moderne klassiekers van nog levende grootmeesters. Alles komt voorbij, van grote Oscarwinnaars tot kleine intieme Europese films, van hartverscheurend drama tot historisch epos, van poëtische schilderingen tot films die in het filmgeheugen gegrift staan. Met weergaloze filmsterren als Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Romy Schneider, Alain Delon en Marcello Mastroianni. Bijzonder in de serie zijn de films Stalker (Andrei Tarkovski, SU 1979), Het Offer (Andrei Tarkovski, SE/GB/F 1986) en Dagen der Duisternis (Aleksandr Sokurov, SU 1988). Deze zijn lange tijd niet in Nederland te zien geweest, maar speciaal voor de serie zijn de rechten tijdelijk verlengd!

Lezingen en inleidingen
Ook dit jaar biedt deze serie filmklassiekers een aantal extra’s. Het programma bevat veel Russische titels waarmee we het Nederland-Rusland jaar vieren. De van oorsprong Russische docente en schrijfster Sandra Geller weet als geen ander typisch Russische elementen in cinema te duiden en geeft de filmliefhebber een kijkje in de Russische cultuur. Zij zal lezingen geven in Chassé Cinema in Breda en de Verkadefabriek in Den Bosch. Focus Filmtheater in Arnhem heeft de filmklassiekers van Russische bodem gebundeld en presenteert een lezingenprogramma met Willem Jan Otten, Kevin Toma en eerder genoemde Sandra Geller. LUX in Nijmegen heeft een lezingenprogramma samengesteld met haar huisdocenten en voorziet alle geprogrammeerde films van een filmhistorische context. Tot slot is ook filmkenner en –docent Jan Salden verbonden aan de serie klassiekers. Hij verzorgt zes lezingen in Chassé Cinema in Breda en zal ook aanwezig zijn in Filmtheater Fanfare in Oudenbosch.

Deze nieuwe serie klassiekers is dus een reeks om niet te missen!

Waar en wanneer?
Meer informatie, filmbeschrijvingen en vertoningsdata vind je op de site van de deelnemende filmtheaters: www.focusarnhem.nl | www.chasse.nl | www.verkadefabriek.nl | www.lux-nijmegen.nl | www.filmtheaterfanfare.nl of kijk op www.bkkc.nl/klassiekers

De serie filmklassiekers is een samenwerkingsproject tussen Focus Filmtheater in Arnhem, Chassé Cinema in Breda, de Verkadefabriek in Den Bosch, Lux in Nijmegen, Filmtheater Fanfare in Oudenbosch en bkkc | brabants kenniscentrum kunst en cultuur in Tilburg.

Bron: BKKC