Nieuwsberichten Nederlands Filmfonds – juli 2013

Lees hier de nieuwsberichten van het Nederlands Filmfonds uit E-nieuwsbrief # 09 – juli 2013.

NIEUWE FILMS ONDERSTEUND

Drie speelfilms en een lange animatiefilm krijgen van het Nederlands Filmfonds een realiseringsbijdrage. Een Vlaamse speelfilm en een documentaire ontvangen een realiseringsbijdrage van het Nederlands Filmfonds in het kader van de samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds. Twee Nederlandse speelfilms en een documentaire ontvangen op hun beurt een bijdrage van het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Lees verder

DIVERS PALET AAN NEDERLANDSE FILMS IN PRODUCTIE DEZE ZOMER

In de zomerperiode ligt de filmwereld niet stil. Nederlandse speelfilms die in de winter en volgend jaar in de bioscopen zullen draaien, worden nu opgenomen. In diversiteit en aantal staan de negen Nederlandse filmproducties die deze zomer worden opgenomen op een hoog niveau. Lees verder

DEELREGLEMENT SUPPLETIE 2014

In navolging van eerdere berichtgeving is de Suppletieregeling filminvesteringen Nederland per 1 juli 2013 beëindigd en wordt de regeling herzien per 1 januari 2014. Lees hier de Vooraankondiging Deelreglement Suppletie 2014.

NEDERLANDSE ULTRAKORTS AL DOOR MEER DAN 100.000 BEZOEKERS GEZIEN

De eerste twee Ultrakorte animatiefilms Wild en Mac ‘n’ Cheese – Supermarket zijn al door meer dan 100.000 bezoekers gezien.
Op 25 juni gingen de vier nieuwe Ultrakort! animatiefilms in Pathé Tuschinski feestelijk in première. In een volle zaal werden ze enthousiast ontvangen. De Nederlandse Ultrakorts blijven de komende maanden als voorfilm in Pathé-bioscopen te zien zijn bij grote Hollywoodproducties.

Wild – Nu te zien als voorfilm bij Despicable Me 2 (in het Nederlands: Verschrikkelijke Ikke 2)
Mac ‘n’ Cheese – Supermarket – Nu te zien als voorfilm bij World War Z
Trampoline – Vanaf 9 oktober te zien als voorfilm bij Turbo
Pommes Frites – Vanaf 20 november te zien als voorfilm bij The Hunger Games: Catching Fire

Lees en bekijk hier meer over Ultrakort.

OPROEP ULTRAKORT

Voor de vijfde maal schrijft het Nederlands Filmfonds een competitie uit voor de realisering van vier ultrakorte animatiefilms van maximaal twee minuten.
Bioscoopexploitant Pathé zal de films in de zomer van 2014 in roulatie brengen. De films worden in digitale projectie vertoond, in het voorprogramma van speelfilmreleases. Voor de tweede maal levert SNS REAAL Fonds een financiële bijdrage aan de vier geselecteerde producties, waarmee het Fonds de ontsluiting van de Nederlandse animatiefilm voor een groot publiek wil stimuleren.
Lees verder

OPROEP IDFA 2013

De 26e editie van IDFA vindt plaats van 20 november t/m 1 december 2013. Lees hier meer informatie over de verschillende passen en het indienen van documentaires en documentaireprojecten.

BEZOEK BEIJING FILM ACADEMY
Een delegatie van de Beijing Film Academy kwam in juni naar Nederland voor een kennismaking met hun collega’s van de NFTA. Op de BFA zitten per jaarlaag zo’n 700 leerlingen, in totaal ruim 3000 studenten. Hun departementen zijn binnen zichzelf kleine academy’s. Zo heeft het Camera Department een eigen directie, een eigen opleiding voor acteren, naast alle technische vakken en productie onderwijs. Dit Camera Department is bezig met het opzetten van een internationale tak (buitenlandse leerlingen en buitenlandse gastdocenten) – de reden van hun bezoek. Op het Filmfonds ontmoetten zij een kleine vertegenwoordiging van de NSC. Mede met steun van de Nederlandse Ambassade in China wordt gewerkt aan een mogelijke structurele samenwerking tussen de BFA en NFTA.

PRIJS VOOR JUSTICE FOR SALE

De documentaire Justice for Sale van Ilse en Femke van Velzen (productie: IF Productions) heeft op het Rwanda Film Festival de ‘Silverback Award for Best Documentary’ gewonnen. Justice for Sale volgt de jonge, dappere Congolese mensenrechtenadvocaat Claudine, die weigert te accepteren dat gerechtigheid ‘For Sale’ is in haar land. De film was wereldwijd al op meer dan 40 festivals te zien.

Florian Krepcik wint TENT-award met verrassende animatievideo

Tijdens de TENT Academy Awards, de beste eindexamen video’s, films en animaties van Nederlandse en dit jaar Griekse kunstacademies heeft Florian Krepcik (AKV|St. Joost, Den Bosch) met Is this real love? Of course not! de TENT Academy Award gewonnen. Deze film is volledig opgenomen in een computerspel waarin een haast poëtische choreografie ontstaat door de vele ongelukken en botsingen die er in voorkomen. Aan de hand van zeven muzikale thema’s transformeert Krepcik de virtuele wereld van het computerspel tot een cinematografische film doorspekt met filosofische en poëtische betekenis. Filmconsulent Animatiefilm Peter Lindhout woonde de ceremonie bij en was onder de indruk van de film.

Foto: TENT Academy Awards in TENT met still van Is this real love? Of course not! – Florian Krepcik (foto Aad Hoogendoorn)

Lees meer over de TENT awards.

IN ROULATIE

DE KONING VAN DE MONT VENTOUX

Regie en scenario: Fons Feyaerts
In de documentaire De Koning van de Mont Ventoux komen vijf wielerkampioenen uit verschillende generaties tegen elkaar uit in één race. Elk van hen won ooit de legendarische klim naar de Mont Ventoux. Lees verder

IN PRODUCTIE
FEUTEN HET FEESTJE

Regie: Lourens Blok
Scenario: Willem Bosch

In Feuten het Feestje begint het nieuwe studiejaar voor studentencorps H.S.C. Mercurius met een gigantisch inschrijffeest. Lees verder

BRO’S BEFORE HO’S

Regie en scenario: Steffen Haars en Flip van der Kuil

Blowen, zuipen en zoveel mogelijk chicks regelen. Dat is het leven van videotheekmedewerker Max en zijn geadopteerde broer Jules, tevens beste vriend. Lees verder

TOSCAANSE BRUILOFT

Regie: Johan Nijenhuis
Scenario: Maarten Lebens

Trouwen doe je maar twee keer! Lees verder

LUCIA DE B.

Regie: Paula van der Oest
Scenario: Moniek Kramer

De  ambitieuze parketsecretaris Judith probeert koste wat kost de seriemoordenares Lucia de B. achter slot en grendel krijgen. Lees verder

OORLOGSGEHEIMEN

Regie: Dennis Bots
Scenario: Karen van Holst Pellekaan

Tijdens WO2 zijn de Zuid-Limburgse jongens Tuur (12) en Lambert (12) beste vrienden. Tuur zijn vader zit bij het verzet, Lambert zijn vader is NSB’er. Lees verder

TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.

Bron: Nederlands Filmfonds