Armeense oeuvreprijs voor Jos Stelling

De Nederlandse regisseur Jos Stelling is in de prijzen gevallen in Armenië. De filmmaker won het afgelopen weekend de Parajanov’s Thaler Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de wereldcinema op het tiende Golden Apricot Yerevan International Film Festival in de Armeense hoofdstad.

Stelling was op het festival te gast met zijn film Het Meisje en de Dood. Het drama met actrice Sylvia Hoeks in de hoofdrol vertelt over de Russische arts Nicolai die terugkeert naar een oud bordeel waar hij ooit de courtisane Elise (Hoeks) ontmoette. De film, die in het najaar in de Nederlandse bioscopen draaide, kreeg gemengde recensies en trok weinig bezoekers.

Maar vooral in landen in het oostelijk deel van Europa wordt de film, die onder meer verwijst naar Russische schrijvers als Tsjechov en Poesjkin, lyrisch ontvangen. Het Meisje en de Dood kwam eerder dit jaar uit in meer dan veertig Russische bioscopen.

De Lifetime Achievement Award die Stelling heeft gewonnen, werd eerder toegekend aan onder anderen Abbas Kiarostami, Leos Carax, Paolo en Vittorio Taviani, Claudia Cardinale, Bela Tarr en Aleksander Sokurov.

Bron: Parool.nl