Media Werkplaats Hilversum gaat van start

Vrijdag 12 juli is in Hilversum de Media Werkplaats Hilversum (MWH) opgericht. De nieuwe stichting gaat zich inzetten voor boventallige omroepmedewerkers. De Werkplaats wil voor deze groep, maar ook voor aanverwante sectoren uitgroeien tot een creatieve ontmoetingsplaats van mediaprofessionals.

Bij de publieke omroepen verdwijnen de komende maanden door de omroepbezuinigingen en de daarmee samenhangende fusies, vele honderden banen. Ook bij toeleveranciers en gerelateerde bedrijven verdwijnen arbeidsplaatsen. Dit gegeven vormt de basis onder het ruwe idee voor de Werkplaats.

De MWH is in een paar maanden tijd ontstaan, dankzij de enthousiaste reacties en medewerking van de Gemeente Hilversum, de publieke omroep en uitkeringsinstantie UWV. Het idee kon daardoor ook zeer snel gerealiseerd worden.

“Alle partijen zien direct het belang van een fysieke ontmoetingsplek. De zes tot achthonderd boventalligen kunnen hier straks terecht en samen bouwen aan uitzicht op een nieuwe toekomst; binnen of buiten de omroep”, aldus Albert Bek, voorzitter van de Stichting MWH. Hij stond samen met Lars Timmermans van MediaMovers zo’n twee maanden geleden aan de wieg van het initiatief.

“De bezoekers of deelnemers aan de MWH helpen we natuurlijk op weg met een groot aantal ideeën en workshops die we zelf al hebben gepland. ‘Maar de sleutel tot succes van dit project ligt uiteindelijk bij de deelnemers zelf”, aldus Bek. “Wanneer over een paar maanden blijkt dat het niet werkt en er geen nieuwe initiatieven ontstaan, dan zijn we ook weer zo praktisch dat we de deuren sluiten.”

Bij de opzet van de Werkplaats is rekening gehouden met een tijdelijke opzet. Want ook bij een gebleken succes, zal de instroom uiteindelijk na een jaar of twee jaar opdrogen, zo verwachten de initiatiefnemers.

De ruimte voor de werkplaats (in het voormalig Belastingkantoor van Hilversum) wordt ingericht met meubilair van diverse zendgemachtigden en van de gemeente; alles om een creatieve en inspirerende omgeving te bieden. De MWH is dus laagdrempelig, zonder veel gedoe, pragmatisch van opzet en vooral: zonder grote kosten. Deelname is gratis, de gemeente draagt bij in de huisvesting, het UWV en de NPO en een aantal beroepsverenigingen (onder andere de NVJ) steunen MWH voor de duur van het project. Bovendien werkt de organisatie samen met bestaande initiatieven vanuit de omroep, zoals de site van werkwijzer via Werkstation.tv

Het bestuur van de Werkplaats is optimistisch. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle boventalligen bij de Werkplaats genoeg inspiratie opdoen om weer aan de slag te gaan. Van journalist tot video-editor en van it-er en musicus tot facilitair medewerker. Simpel, door het ruilen van kennis en netwerken, maar vooral door samen te praten en na te denken over de mogelijkheden die er ook in deze economisch krappe tijd zeker nog zijn.

De MWH is ondergebracht een stichting zonder winstoogmerk en heeft dus geen banden met outplacementbedrijven of andere zakelijke dienstverleners die in deze markt actief zijn.

Meer informatie hier

Bron: MWH