Filmwereld baalt van Kijkwijzer

Kijkwijzer, het leeftijdssysteem voor films, dvd’s, tv-programma’s en games, ligt onder vuur. Filmdistributeurs zijn het vaak oneens met de leeftijdsclassificatie en de boetes.

Elke aanbieder van films, dvd’s en games vult een formulier in, waarna er een leeftijd uitrolt – alle leeftijden, 6, 9, 12 of 16 jaar – en symbolen die aangeven wat als aanstootgevend zou kunnen worden beschouwd.

Kijkwijzer kan hoge boetes opleggen als kijkers klagen. De wereld draait door kreeg twaalfduizend euro boete omdat het de onthoofdingsscène uit De lift uitzond. Omdat deze film de classificatie ’16 jaar’ heeft, mogen de beelden niet voor 22.00 uur worden uitgezonden.

Jaren was het rustig rond Kijkwijzer, dat twaalf jaar geleden werd opgericht als alternatief voor de filmkeuring. Nu broeit het in de filmwereld. Producent Dave Schram van de jeugdfilm De groeten van Mike is woedend dat Kijkwijzer de leeftijd veranderde van ‘alle leeftijden’ in ‘6 jaar’ en een boete van tweeduizend euro gaf.

Bespottelijk, vindt Schram, die naar de rechter dreigt te stappen.
Directeur Martin Ruttenberg van Dutch Film Works is verbijsterd over de Kijkwijzeruitspraak over de Wendy van Dijk-komedie Ushi must marry. De distributeur kreeg duizend euro boete, omdat hij niet waarschuwde dat de film voor zesjarigen ‘grof taalgebruik’ bevat: ‘fuck’ en ‘bitch’.

Bron: het Parool