‘De nieuwe wereld’ geselecteerd voor Melbourne International Film Festival

De nieuwe wereld, een Telefilm van regisseur Jaap van Heusden, is geselecteerd voor de TeleScope Section van het Melbourne International Film Festival, gericht op jong Europees talent. Het internationale filmfestival heeft er plaats van maandag 25 juli t/m zondag 11 augustus.

Mirte (Bianca Krijgsman) werkt als schoonmaakster op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij de luchthaven. Door routine probeert de weerbarstige vrouw haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot Luc (Issaka Sawadogo) arriveert, een West-Afrikaanse vluchteling. Hij is niet onder de indruk van haar agressie. Vanaf dag één irriteert en confronteert hij Mirte. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens steeds verder loswrikken.

De nieuwe wereld – een film over verlies, vluchten en liefde uit een onverwachte hoek – ging in première op het International Film Festival Rotterdam 2013. De Telefilm, geproduceerd door IJswater Films en de NTR, kwam tot stand met financiële steun van het ministerie van OCW en CoBO, de uitvoerder van het project.

Jaap van Heusden schreef samen met Rogier de Blok (RU There) het scenario voor De nieuwe wereld en won met de film onlangs de SIGNIS Award op Filmfest DC in Washington. Eerder maakte Van Heusden de Telefilm Win/Win, die werd geselecteerd door het IFFR en 25 andere internationale festivals. De film won de Prix Genève-Europe voor beste scenario, de Best Actor Award in Brooklyn en kreeg een Special Jury Mention in Mannheim/Heidelberg. Jaap van Heusden regisseerde verder de televisiefilms Drone en Het offer en de One Night Stand-productie Ooit (nominatie Gouden Kalf voor beste tv-drama).

Meer persinformatie: Marc Bary/Eline van Hagen, IJswater Films, tel: 020 442 1760

Bron: The Publicity Company