DOC25: zeven korte documentaires op Nederland 2

Zeven nieuwe documentaires van 25 minuten, gemaakt door veelbelovende jonge documentairemakers: dit najaar zien de eerste films van DOC25 het licht.

De films zijn soms persoonlijk en onderzoekend, dan weer esthetisch en beschouwend. En hoewel de onderwerpen divers zijn, hebben ze gemeen dat de makers op hun geheel eigen manier iets over onze huidige tijd vertellen. Deze documentairemakers zijn op zoek naar universele thema’s die uitstijgen boven het onderwerp zelf.

DOC25 is een nieuw talententraject voor documentairemakers van de omroepen AVRO, BOS, EO, IKON, NTR en VPRO. De eerste lichting DOC25-films gaat in première op het Nederlands Film Festival in september en worden van 20 tot en met 23 oktober 2013 op Nederland 2 uitgezonden.

Zondag 20 oktober, 17.00 uur op Nederland 2

ZIEN EN GEZIEN WORDEN Ellen Vloet
Beeldend kunstenaar Florentijn Hofman verovert met zijn gigantische, iconische en geestige beelden de wereld. Hij heeft veel succes bij publiek en opdrachtgever. Maar hoe zit het met erkenning uit de kunstwereld? Een kunstenaarsportret over groot denken en gezien willen worden.
Producent: De Familie TV & Film in samenwerking met AVRO

IT’S IN THE SKY Sarah Domogala
In een tijd dat vrouwen duizendpoten lijken te zijn op het gebied van werk, gezin en schoonheid, komt er een nieuw modebeeld op dat ogenschijnlijk simpeler, soberder en pragmatischer is dan ooit. Deze poëtische film onderzoekt hoe de heersende mode samenhangt met de manier waarop we leven en onze ideeën hierover. Hoe mode zich veel verder uitstrekt over ons leven dan die mooie jurk alleen.
Producent: 100% Halal in samenwerking met AVRO

Maandag 21 oktober, 23.00 uur op Nederland 2

GOD OP IJTJE
Elsbeth Fraanje
In een tijd dat er wekelijks twee kerken hun deuren sluiten, gaat een dominee langs de deuren in de Amsterdamse vinexwijk IJburg en peilt via ontmoetingen met bewoners wat geloven voor hen betekent. God op IJtje toont een visueel rijk geschakeerd portret van stadsdeel IJburg, maar ook een veelzijdig palet aan denkbeelden over geloven en zingeving die in de moderne maatschappij leven.
Producent: BALDR Film in samenwerking met IKON

ALLES WORDT NU ANDERS Josefien Hendriks
Twee vrouwen die elkaar niet kennen, maken een reis in tegengestelde richting. Esther is zwanger van haar eerste kind, Marie-Louise is ongeneeslijk ziek. In deze intense periode waarin alles zal veranderen, delen ze met elkaar en met de kijker hun angsten, twijfels en bespiegelingen.
Producent: IJswater Films in samenwerking met BOS

Dinsdag 22 oktober, 23.00 uur op Nederland 2

DE DWARSLIGGER Sanne Rovers
De Dwarsligger gaat over de dynamiek binnen een vriendengroep die, gedurende de bouw van een 8,5 meter hoge carnavalswagen, steeds meer onder druk komt te staan.
Producent: JvdWfilm in samenwerking met NTR

WILD ZWIJN Willem Baptist
In de natuur geld maar één regel; eten of gegeten worden. De documentaire Wild Zwijn is een poëtische en tegendraadse visuele vertelling over de relatie tussen de mens en het oprukkende wilde zwijn.  Met man en macht, met regelgeving en geweld probeert de mens het zwijn te beheersen. Eten wij uiteindelijk het zwijn of vreet het ons op?
Producent: Zuidenwind Film Produkties in samenwerking met NTR

Woensdag 23 oktober, 23.00 uur op Nederland 2

DADDY DOLL Kasper Verkaik
Daddy Doll is een portret van kinderen die opgroeien op een Amerikaanse legerbasis. Ze nemen afscheid van hun vader die wordt uitgezonden naar Afghanistan. Een pop in legeruniform houdt de kinderen gezelschap tijdens het lange wachten op pappa’s terugkeer naar de basis. Een veilige wereld achter hoge hekken, waar het toch altijd oorlog is.
Producent: Zeppers Film in samenwerking met VPRO

Alle Doc25 films kwamen tot stand met een financiële bijdrage van het Mediafonds.

Na uitzending zijn alle films te zien op documentaireplatform Holland Doc 24 www.hollanddoc24.nl.

Website: http://www.hollanddoc.nl/projecten/makers-van-morgen/doc25
Twitter: #doc25
Facebook: www.facebook.com/pages/DOC25/376731362375092