Matterhorn wint nog meer prijzen in Moskou

Eerder werd al bekend dat de tragikomedie de publieksprijs had gekregen. Maar Matterhorn is nu ook bekroond met de Prijs van de Russische Filmkritiek en de Prijs van de Russische Filmclubs.

Regisseur Ebbinge, hoofdrolspeler Ton Kas en producent Gijs van de Westelaken waren de afgelopen week afgereisd naar Moskou voor de vertoning van de film op het festival.

“Zulke reacties heb ik volgens mij nog nooit meegemaakt”, vertelt Van de Westelaken trots. “We kregen ook tijdens de film regelmatig open doekjes. En er werd erg veel gehuild aan het slot. Mensen gingen tijdens de Q&A letterlijk op de knieën voor Ton om hun waardering voor zijn spel te uiten.”

De tragikomedie vertelt over de eenzame Fred (Ton Kas) die op een dag besluit een vreemdeling (Rene van ‘t Hof) in huis te nemen. Het samenleven van de twee mannen leidt tot veel commotie in de religieuze gemeenschap waar Fred woont. Een van de thema’s die de film aansnijdt is de acceptatie van andere gezinsvormen dan het traditionele huwelijk van man en vrouw.

Dit ligt in Rusland heel gevoelig sinds een wet werd aangenomen die de propaganda van homoseksualiteit verbiedt . “Maar wat mensen nog meer aansprak dan dat, is het pleidooi voor persoonlijke vrijheid in de film”, legt Van de Westelaken uit.

Matterhorn is de komende tijd op meer buitenlandse festivals te zien. De film is in Nederland onlangs op dvd verschenen.

Door: Nu.nl