Nieuwsberichten van het Filmfonds

Lees hier de berichten uit Nieuwsbrief Nederlands Filmfonds # 08 – juni 2013.

TOEKENNINGEN VRIJPLAATS BEWEZEN SCENARIOTALENT

Het Filmfonds heeft drie bijdragen van € 15.000 toegekend in het kader van de regeling Vrijplaats voor bewezen scenariotalent: aan Marnie Blok met Karen van Holst Pellekaan, Helena van der Meulen en Zebi Damen. De regeling is bedoeld voor scenaristen die eerder tenminste twee scenario’s voor in de bioscoop uitgebrachte speelfilms hebben geschreven. Met deze bijdrage kunnen zij binnen een jaar in alle vrijheid een speelfilmscenario ontwikkelen.

Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan, als schrijversduo ruimschoots bewezen, ontwikkelen hun scenario voor het cross over project Queen of Boekarest. Eerder schreven zij onder meer het scenario van de speelfilms De gelukkige Huisvrouw (2010), Jackie (2011) en Kenau (in pre-productie).
Helena van der Meulen schreef onder andere het scenario van Hemel (2012), (Fipresci award, Berlijn), van Swchwrm (2012), Joy (2010) en van televisiefilms Bluebird (2004) en Tussenland (2002).
Zij ontwikkelt nu een persoonlijk verhaal voor een cross over project met de titel Familie.

Zebi Damen schreef het scenario van de film Dropouts (1999), van de televisieserie Voetbalvrouwen en van drie speelfilms in de serie Mijn vader is een Detective (2009, 2011, 2012). Nu ontwikkelt zij het arthouseproject Stress.

EXTRA INDIENMOGELIJKHEDEN 2013

29 oktober: extra indiendatum realisering debuut speelfilm
In aanvulling op de indiendatum van 7 mei jongstleden is er op 29 oktober 2013 een extra indienmoment voor realisering van speelfilmplannen van debuterende regisseurs.
1 november: extra indiendatum Vrijplaats ervaren scenaristen
In aanvulling op de indiendatum van 21 mei 2013 last het Fonds op 1 november een tweede indiendatum vrijplaats ervaren scenaristen in.
Vanaf
19 november: extra indiendatum realisering speelfilm
Naast de indiendatum van 15 oktober 2013 last het Fonds op 19 november een vierde indiendatum in. Aanvragers voor wie de indiendatum van 15 oktober te vroeg komt hebben zo een extra gelegenheid om aanvragen aan het Fonds voor te leggen.

Over aanvragen na 1 juli wordt vanaf 1 september een besluit genomen
Vanaf 1 juli tot 1 september 2013 kent het Fonds een zomerstop. In deze periode blijft het digitale aanvraagsysteem Frame toegankelijk. Aanvragen die in deze periode aan het Fonds worden verstuurd, worden vanaf 1 september getoetst op volledigheid en indien volledig voor beoordeling en besluitvorming in behandeling genomen.
Let op: bij afwerkingsaanvragen geldt de indientermijn van minimaal drie weken voor eerste openbaarmaking van de film.

Alle indiendata najaar 2013:

september
•    02 sep New Screen NL – Documentaire Wildcard
•    03 sep Screen NL – Documentaire
•    03 sep New Screen NL – Vrijplaats beginnende scenaristen
•    03 sep Filmactiviteiten – Internationale Filmbijeenkomsten
•    10 sep Screen NL – Minoritaire coproductie ism VAF Documentaire
•    10 sep Screen NL – Minoritaire coproductie ism VAF Speelfilm
•    10 sep Screen NL – Minoritaire coproductie ism VAF Animatie
•    10 sep Screen NL – Dutch Crossover
•    10 sep New Screen NL – Korte Animatie

oktober
•    01 okt Screen NL- Teledoc (indienen bij Cobo)
•    01 okt Screen NL Plus – Projectbijdrage buitenlandse arthousefilm
•    08 okt Screen NL – Documentaire
•    08 okt New Screen NL – Lowbudget Speelfilm
•    15 okt Screen NL – Speelfilm
•    15 okt New Screen NL – Ultrakort
•    29 okt New Screen NL – Debuutspeelfilm (extra)

november
•    1 nov Screen NL – Vrijplaats ervaren scenaristen (extra)
•    05 nov Screen NL – Documentaire
•    05 nov Filmactiviteiten – Filmfestivals
•    19 nov Screen NL – realisering Speelfilm (extra)
•    26 nov New Screen NL – KORT!

De ideecheck, evenals aanvragen voor ontwikkeling, voor afwerking, voor distributie Nederlandse speelfilm en documentaire, voor internationale distributie, voor minoritaire coproducties, filmactiviteiten en voor filmisch experiment kunnen het hele jaar worden ingediend.

Van 1 december 2013 tot 15 januari 2014 is er winterstop en worden geen nieuwe aanvragen in behandeling genomen.

De meest actuele indiendata vindt u hier.

SUPPLETIEREGELING EN
FINANCIEEL EN PRODUCTIONEEL PROTOCOL

Juli: toelichting Deelreglement Suppletie
Zoals aangekondigd, eindigt de Suppletieregeling in zijn huidige vorm per 1 juli 2013. Begin juli beoogt het Filmfonds een toelichting op hoofdlijnen van de herziene regeling naar buiten te brengen. Deze wordt vanaf 1 januari 2014 onder de naam Deelreglement Suppletie van kracht. De resultaten van de afgelopen jaren zijn geëvalueerd, waarbij de ervaringen van aanvragers en financiers zijn meegenomen, alsmede het veranderde landschap voor filmfinanciering. Op grond van de evaluatie is het nieuwe deelreglement goedgekeurd door de raad van toezicht van het Fonds en aangeboden aan het ministerie van OCW. De regeling wordt vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

Augustus: nieuw Financieel & Productioneel Protocol
Het Financieel & Productioneel Protocol van het Filmfonds wordt momenteel geactualiseerd. Medio augustus verwacht het Fonds een nieuwe versie naar buiten te brengen via de website en nieuwsbrief.

VACATURE FUNCTIONEEL APPLICATIEBEHEERDER
Het Fonds zoekt per 1 september 2013, voor een nader te bepalen periode, een:
Functioneel Applicatiebeheerder m/v, 0.5 fte

Het takenpakket is gericht op het beheer van de projectendatabase van het Fonds.
Lees verder

880.000 EURO EUROPESE STEUN VOOR DRIE NEDERLANDSE FILMS

De Nederlandse speelfilms Het Leven volgens Nino, Tussen 10.00-12.00 en De Surprise krijgen totaal 880.000 euro aan Europese realiseringssteun. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten.

Het Leven volgens Nino van regisseur Simone van Dusseldorp en scenarist Urszula Antoniak ontvangt 200.000 euro aan Europese ondersteuning. Nederlandse producenten zijn Waterland Film met Family Affair Films en in coproductie met Savage Film (BE).

Tussen 10.00-12.00 van regisseur/scenarist Peter Hoogendoorn ontvangt 180.000 euro Europese ondersteuning. Nederlandse producenten zijn Phanta Vision Films met Keren Cogan Films in coproductie met Minds Meet (BE) en Unlimited (FR).

De Suprise van regisseur/scenarist Mike van Diem ontvangt 500.000 euro Europese ondersteuning. Nederlandse producent is Isabella Films in samenwerking met Fatt Productions in coproductie met Prime Time (BE), Film and Music Entertainment (UK), Kelcom/Fast Net (IE) en RIVA Filmproduktion (DU).

Eerder dit jaar werd de Nederlands minoritaire co-productie Blessed Benefit gesteund met 160.000 euro.

Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft inmiddels meer dan 1200 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

NIELS VAN KOEVORDEN WINT VERS AWARDS 2013

Op 21 juni organiseerde VERS voor de 17e keer de VERS Awards. Twee keer per jaar wordt deze wedstrijd voor nieuwe filmmakers georganiseerd. Zij kunnen hun korte film, fictie, documentaire of animatie, tonen aan een publiek en de jury.

De documentaire Ik stond erbij van Niels van Koevorden (productie: Een van de Jongens), won zowel de jury- als de publieksprijs.

Ik stond erbij won al prijzen op ‘Go Short’ en het ‘Full Frame Documentary Film Festival’ in Durham (VS). Niels van Koevorden won eerder de Wildcard van het Filmfonds met zijn afstudeerfilm Winterslaap in Lukomir. Deze prijs gebruikte hij om Ik stond erbij te realiseren.

SUCCES VOOR NEDERLANDSE FILMS IN HET BUITENLAND

Op het Internationale Kinderfilmfestival van Krakau is De Groeten van Mike! van regisseur Maria Peters, bekroond door zowel de volwassen jury als de kinderjury. De film is geproduceerd door Shooting Star in coproductie met Launch Works. Het scenario is geschreven door Mirjam Oomkes en Willemine van der Wiel.

Tijdens het 10e Europese Film Festival in Buenos Aires (Argentinië), dat gehouden werd van 27 mei tot en met 5 juni,  is De Bende van Oss gekozen tot populairste film. De film, geregisseerd door André van Duren, was in 2011 de openingsfilm van het Nederlands Film Festival. De Bende van Oss is geproduceerd door Sigma Pictures. Het scenario is geschreven door André van Duren en Paul Jan Nelissen.

OPROEP CINEKID FOR PROFESSIONALS 22-25 OKTOBER 2013

Tijdens Cinekid for Professionals vindt de internationale Junior Co-Production Market plaats (24-25 oktober). Projecten in ontwikkeling kunnen hiervoor worden ingediend. Deadline is 15 juli 2013. Cinekid selecteert 30 tot 35 projecten die kunnen deelnemen aan de Junior Co-Production Market, waar de projecten worden gepitcht in een-op-een ontmoetingen met financiers. Lees hier meer over de Market en de aanmeldprocedure.

TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.

Bron: Nederlands Filmfonds