Groot Nederlands filmprogramma in Rusland

In Rusland zijn de komende maanden veel Nederlandse films te zien. Aanleiding hiervoor is het 2013 Nederland-Rusland jaar ter viering van de bilaterale betrekkingen. In samenwerking met EYE worden verschillende filmprogramma’s georganiseerd in verscheidene Russische steden.

Volgende week gaat de 35e editie van het Moscow International Film Festival (20 tot en met 29 juni) van start. De Nederlandse film Matterhorn van Diederik Ebbinge is geselecteerd voor de Competitie. Daarnaast is er een speciaal programma, Minor Dutch Artists waarin een tiental recente Nederlandse films wordt vertoond: Alex van Warmerdam’s Borgman die vorige maand in Cannes zijn wereldpremière beleefde, Dark Blood van George Sluizer, Doodslag van Pieter Kuijpers, Heroin van Rene Houwer, Lilet Never Happened van Jacco Groen, Onder Ons van Marco van Geffen, De Ontmaagding van Eva van End van Michiel ten Horn, Silent Ones van Ricky Rijneke, Steekspel van Paul Verhoeven en Toegetakeld door de Liefde van Ari Deelder.

Een groot aantal Nederlandse gasten zal afreizen naar Moskou. Onder andere de regisseurs Diederik Ebbinge, Ricky Rijneke, George Sluizer en Rene Houwen zullen aanwezig zijn bij de vertoning van hun film en documentairemaakster Coco Schrijber neemt plaats in de jury van het festival.

Voor het Festival of Festivals-International Film Festival in St. Petersburg (24 tot en met 29 juni) zijn vier Nederlandse films gekozen: Het Meisje en de Dood van regisseur Jos Stelling, De Ontmaagding van Eva van End, Steekspel en Diederik van Rooijen’s Taped.

Ook in St. Peterburg wordt onder de naam New Holland door het International Film Festival Rotterdam samen met EYE een programma met korte films gepresenteerd. Te zien is een selectie van experimentele, fictie en animatiefilms, onder andere: Nation for Two van het duo Nir Nadler en Chaja Hertog, Balans van Mark Ram en Fata Morgana van Frodo Kuipers.

Speciale aandacht voor Nederlandse films is er ook op het Vologda Independent Cinema From European Screens Festival (5 tot en met 19 juli). De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel doet mee in de Competitie van het festival. Verder is er een groot Nederlands programma met onder andere Achtste Groepers Huilen Niet van Dennis Bots, Borgman, Kauwboy van Boudewijn Koole, De Ontmaagding van Eva van End, Steekspel en Taped. Ook wordt er een ronde tafel-gesprek georganiseerd over jeugdfilms, waaraan verschillende Nederlandse filmprofessionals deelnemen.

Tot slot zullen het St. Peterburg International Film Festival en het 2Morrow Film Festival in Zaftra in september nog een grote Nederlandse filmfocus met onder meer een speciaal kinderprogramma presenteren.

Bron: EYE