Nu in EYE

Christian Marclay in EYE, (voor)premières ‘Tabu’, ‘Frances Ha’

De highlights uit het filmprogramma van komende week:

Tabu

Dagelijks vanaf donderdag 13 juni (11.00); de derde speelfilm van de Portugese regisseur Miguel Gomes is een melancholische vertelling over het verglijden van de tijd en het fantasmagorische karakter van de cinema. Gomes’ liet zich inspireren door de vroege zwartwitfilm en Portugals koloniale verleden, dat vele geheimen kent. “…zowel een modern als een klassiek meesterwerk…een film die zindert.” (***** Filmkrant)

Robby Müller

Dagelijks t/m zondag (laatste week): EYE brengt t/m 16 juni een hommage aan de veelgeprezen Nederlandse cameraman Robby Müller, met de vertoning van 21 van zijn beste films. Müller is verantwoordelijk voor vele memorabele filmshots uit moderne klassiekers, komende filmweek o.a. Down by Law, Breaking the Waves en Paris, Texas. Op 10 februari jl. werd Müller in Hollywood onderscheiden met de International Award van The American Society of Cinematographers.

Before Midnight

Dagelijks: derde deel van Linklaters vervolgproject over de verschillende fases van de liefde, na Before Sunrise (1994) en Before Sunset (2003), allen met Ethan Hawke en Julie Delpy. Na de eerste ontmoeting in 1994 in de trein en de romantische nacht in Wenen en de hernieuwde kennismaking in 2003 in Parijs is ditmaal Griekenland plaats van handeling. EYE vertoont n.a.v. de première ook Before Sunrise, Before Sunset en Waking Life.

EYE Filmcafé juni

Vrijdag 14 juni, 16.30: EYE Filmcafé is de gratis toegankelijke talkshow over film i.s.m. de VPRO. Iedere tweede vrijdag van de maand spreekt presentator Lotje IJzermans (VPRO) met gasten over nieuwe ontwikkelingen in de film: van arthouse tot cult, van Hollywood tot Hollands drama. Vaste gast is filmliefhebber en filosoof Stine Jensen, die haar licht laat schijnen op opmerkelijke filmzaken. Op 14 juni zijn te gast regisseur Eugene Paashuis, filmcomponisten Bart van de Lisdonk, Fons Merkies en Michel Schöpping. Live muziek van Pien Feith.

Frances Ha

Zondag 16 juni, 21.00 (voorpremière): de nieuwste film van de New Yorkse filmer Noah Baumbach schildert het leven van de 27-jarige, niet zo geslaagde choreografe Frances (Greta Gerwig). Zonder vaste verblijfplaats dartelt ze door The Big Apple; Baumbach volgt de jonge vrouw op de voet, in luchtige nouvelle vague-stijl.

Het schrijfpaleis

Maandag 17 juni, 20.00: Het Schrijfpaleis is het podium voor scenarioschrijvers om hun script te laten lezen door gerenommeerde acteurs. Met deze laatste editie van het seizoen, onder regie van Roel & Berend Boorsma een topcast bestaande uit Hanna Verboom, Ruben Brinkman en Lineke Le Roux. Een panel van deskundigen met Rink Klaassen (Pathé), Suzanne Kunzeler (NPO) en Ido Abram (EYE). De presentatie is in handen van Moniek Kramer.

Publieksinterview Christian Marclay

Woensdag 19 juni, 19.30: publieksinterview met videokunstenaar Christian Marclay door Bart Rutten, conservator bij het Stedelijk Museum. Locatie: Foyer (toegang gratis, duur 45’). Aansluitend in de zaal om 20.30: The Bell and the Glass & Screen Play & Shuffle. Beeld krijgt geluid in drie werken van Christian Marclay. In EYE speelt ensemble MAZE twee vroege ‘video scores’: gemonteerde filmclips die functioneren als grafische partituren. Coproductie tussen het Holland Festival en EYE.

Bron: EYE