Borgman gaat naar de VS

De zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam is aan de Verenigde Staten verkocht.

Distrbuteur Drafthouse Films wil de titel daar begin volgend jaar in de bioscoop uitbrengen, zo heeft producent Fortissimo vrijdag gemeld.

Borgman, die vertelt over een mysterieuze vreemdeling die zich aandient in een villawijk, beleefde vorige week zijn wereldpremière op het Festival van Cannes. Het is de eerste Nederlandse film in 38 jaar tijd die voor de competitie om de Gouden Palm werd geselecteerd.

“Het is niet de eerste film van Alex die aan de VS is verkocht”, vertelt producent Marc van Warmerdam. “Maar het is wel voor het eerst dat een titel zo snel na de première al wordt opgepikt. Je merkt dat de positieve ontvangst in Cannes effect heeft. Distributeurs zetten dan zwaarder op een film in.”

Eerder deze week werd al bekend dat Borgman in twintig andere landen wordt uitgebracht, waaronder Portugal, Rusland, Turkije, de Scandinavische landen, Hongarije en Roemenië.

De hoofdrollen in Borgman worden gespeeld door Jan Bijvoet, Hadewych Minis en Eva van de Wijdeven. De film is eind augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bron: nu.nl