Nieuwsbrief Filmfonds #06 – mei 2013: Terugblik Cannes

Hier vindt u een overzicht met nieuwsberichten van het Filmfonds.

TERUGBLIK CANNES

Het Filmfestival van Cannes is dit jaar voor Nederland succesvol afgerond

Nederland sleepte verschillende prijzen in de wacht en op de markt werden Nederlandse films internationaal goed verkocht. Zo gaf alle positieve (media)aandacht voor de Nederlandse film Borgman van Alex van Warmerdam profiel aan de Nederlandse aanwezigheid op het festival en versterkte dit het zelfbewustzijn van de aanwezige Nederlandse filmprofessionals. Borgman was een van de negentien films in de Gouden Palm competitie, en werd verkocht aan Frankrijk,
Portugal, Rusland/CIS, Turkije, Polen, Hongarije, Roemenië, Voormalig Joegoslavie, Tsjechië, Estland, Letland en Lithouwen.

Het Nederlands Filmfonds organiseerde tijdens het Filmfestival verschillende ontmoetingen. Actief op zoek naar internationale samenwerking had het Fonds gesprekken met onder meer Wallonië, Vlaanderen, Frankrijk, Noorwegen en Zuid-Afrika. Voor Nederlandse producenten werden met Denemarken en Duitsland meetings georganiseerd tussen potentiële coproductiepartners en co-financiers, om nieuwe internationale samenwerkingsverbanden te smeden en bestaande relaties te verstevigen.

Filmproducenten Nederland (FPN) organiseerde daarnaast een aantal presentaties: over Europese filmfinanciering door Peacefulfish, over EU regelgeving en ontwikkelingen door FIAPF en IVF en over het Northern Seas Film Forum in samenwerking met de Holland Film Meeting, de internationale side bar van het Nederlands Film Festival. Amstel Film gaf een goedbezochte presentatie over het Nederlandse project We Want Cinema.

PRIJZEN IN CANNES
Tijdens de 66ste editie van het Filmfestival van Cannes ontving de voor de Gouden Palmcompetitie geselecteerde speelfilm Borgman van Alex van Warmerdam een prijs voor de beste kinderrol. Elve Lijbaart ontving deze prijs van de International Cinephile Society.
Het was voor het eerst in 38 jaar dat er weer een Nederlandse speelfilm voor de hoofdcompetitie van ‘s werelds belangrijkste filmfestival was geselecteerd.

De Nederlands minoritaire coproductie Heli van de Mexicaanse regisseur Amat Escalante (foto), eveneens geselecteerd voor de Gouden Palm competitie, werd door de jury onder voorzitterschap van Steven Spielberg bekroond met de Gouden Palm voor beste regie. De Nederlandse producent Lemming Film is als minoritair coproducent bij Heli betrokken. De Gouden Palm voor beste regie werd vorig jaar eveneens door een Mexicaanse regisseur gewonnen; Carlos Raygadas voor Post Tenebras Lux. Daarbij was Topkapi Films als Nederlands minoritair coproducent betrokken.

De Nederlands/Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad – met zijn film Omar geselecteerd voor de competitie van het programma Un Certain Regard – werd door de jury onder voorzitterschap van Thomas Vinterberg bekroond met de Juryprijs.

DEENS/NEDERLANDSE PRODUCENTENMEETING

In samenwerking met het Danish Film Institute (DFI) organiseerde het Filmfonds een programma voor Deense en Nederlandse filmproducenten. International producer Noemi Ferrer Schwenk coördineerde namens het DFI deze meeting die er op was gericht om kennis uit te wisselen en mogelijkheden voor nieuwe coproducties en samenwerking tussen producenten van beide landen te bespreken. In informele sfeer vonden gesprekken plaats tussen producenten  en fondsvertegenwoordigers over mogelijke coproducties.

Ook presenteerden beide fondsen hun werkwijze en mogelijkheden bij internationale coproducties. Het Nederlands Filmfonds voert sinds dit jaar een vergelijkbaar consulentensysteem als ook in Denemarken en andere Scandinavische landen gangbaar is. Voor Denemarken was hierbij Tine Mosegaard van ANGEL FILMS aanwezig, Deense coproducent van Borgman en Peter Hyldahl van BEO FILMPRODUCTION. Van Nederlandse kant namen de volgende filmproductiebedrijven deel: BOSBROS, CTM LEV PICTURES, DUTCH MOUNTAIN MOVIES, GRANIET FILM, LEMMING FILM, N279, ENTERTAINMENT, RINKEL FILM, TOPKAPI FILMS, VIKING FILM, en WATERLAND FILM.

DUITS/NEDERLANDSE PRODUCENTENMEETING

Het Nederlands Filmfonds organiseerde samen met de Duitse Filmförderungsanstalt (FFA) in Cannes een Duits/Nederlandse meeting voor beginnende en ervaren producenten.

Er was een speeddating breakfast waar 18 Duitse en 14 Nederlandse producenten aan deelnamen om projecten en nieuwe ideeën voor films te bespreken. Parallel hieraan vond een rondetafeldiscussie plaats met experts uit beide landen over de kinder- en jeugdfilm. De deelnemers hieraan hadden na verloop van tijd moeite hun boeiende discussie te beëindigen. In beide landen heeft de kleine, op een origineel werk gebaseerde, film het zodanig moeilijk ten opzichte van de Amerikaanse concurrentie, dat gezocht wordt naar nieuwe wegen om deze te stimuleren. In Duitsland gebeurt dat door het initiatief Der Besondere Kinderfilm, waaraan omroepen verbonden zijn, gebaseerd op het Nederlandse Cinema Junior. Ook de regionale fondsen in Duitsland waren bij de meeting aanwezig. Cinekid kondigde daarnaast een speciale focus aan op de ontwikkeling van kinder- en jeugdfilmprojecten tijdens het aankomende festival.

De Duits/Nederlandse meeting was een vervolg op een vergadering in september in Utrecht. Waar de meeting in Utrecht gericht was op de nieuwe generatie filmproducenten, was deze in Cannes breder van opzet, met de nadruk op de aanwezigheid van filmfondsen uit Nordrhein-Westfalen, Berlijn en Hamburg. Verder werden besprekingen voortgezet in de voorbereiding van het Nederlands-Duitse coproductieverdrag.
Producenten reageerden zeer positief op de meeting die nieuwe samenwerkingsverbanden en coproducties lijkt op te leveren. Producent KeyFilm: ‘Zeer bedankt voor het vruchtbare, vrolijke speed date ontbijt met onze oosterburen. Super zinvol!’.

Met uitzondering van Baden-Württemberg waren alle landelijke en regionale Duitse film fondsen aanwezig. Nederland en Duitsland willen beiden de onderlinge samenwerking versterken op het gebied van coproducties en talentuitwisseling, dus wordt vervolgd. De meeting werd mede ondersteund door NCP holland /Haghefilm.

MINISTER BUSSEMAKER IN CANNES

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woonde de wereldpremière bij van de Nederlandse film Borgman van regisseur Alex van Warmerdam. Zij sprak daarnaast tijdens een breakfast meeting in het Nederlandse Paviljoen met verschillende coproductiepartners en bezocht de Dutch/German meeting met een speeddatingsessie tussen Nederlandse en Duitse producenten en een rondetafel met experts uit beide landen over de kinder- en jeugdfilm. Ook maakte zij kennis met onder meer Producer on the Move Marleen Slot.

MARLEEN SLOT OVER PRODUCER ON THE MOVE

‘Ik vond het geweldig om als Producer on the Move zo in het zonnetje gezet te worden. Ik kreeg hartverwarmende reacties van zowel Nederlandse als buitenlandse collega’s. Voor een startende productiemaatschappij als de mijne was de timing perfect, en kon ik voor speelfilmproject Zurich (regie: Sacha Polak) extra aandacht genereren.

Het was met name waardevol en bijzonder om 28 medeproducenten te ontmoeten uit andere Europese landen. Dat is echt een aanvulling op mijn internationale netwerk. Het hebben en onderhouden van een internationaal netwerk is essentieel geworden bij het produceren van films. Gelukkig realiseerden de organisatoren zich het belang van dat netwerk. De meetings met de Duitse en Deense producenten bood hier ook een goede gelegenheid voor.’

TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.

Bron: Nederlands Filmfonds