Matterhorn van Diederik Ebbinge gaat naar Moskou

De tragikomedie Matterhorn draait in juni in competitie op het Filmfestival van Moskou.

Dat heeft filminstituut Eye woensdag bekendgemaakt. Regisseur Diederik Ebbinge en producent Gijs van de Westelaken reizen ook naar Moskou af om de filmvertoning bij te wonen.

De tragikomedie vertelt over de eenzame Fred (Ton Kas) die op een dag besluit een vreemdeling (Rene van ‘t Hof) in huis te nemen. Het samenleven van de twee mannen leidt tot veel commotie in de religieuze gemeenschap waar Fred woont. Matterhorn won eerder dit jaar de publieksprijs op het Festival van Rotterdam.

“Ik vind het erg moedig van het festival om deze film te vertonen”, stelt Claudia Landsberger van Eye. “Rusland is toch een land waar de promotie van homoseksualiteit kan leiden tot een gevangenisstraf.” Het Filmfestival van Moskou heeft in Rusland veel aanzien. Het evenement wijdt sowieso een apart programma aan Nederlandse titels dit jaar.

Het is niet de eerste Nederlandse film die pleit voor meer tolerantie jegens homo’s en die wordt vertoond in een staat waar de nieuwe anti-homowet van kracht is. De korte film Ongekend verlangen van regisseur Lars Janssen, over twee jongens die verliefd op elkaar worden, draait komende week op een festival in Kiev. In de Oekraïne is het ook verboden om ‘propaganda’ te maken voor homoseksualiteit.

Bron: Nu.nl