Recensies vakbladen enthousiast over Borgman

De recensies in de grote filmbladen over de Nederlandse thriller Borgman zijn overwegend enthousiast. Veel critici prijzen de nieuwe film van regisseur Alex van Warmerdam, die in Cannes in competitie draait.

Variety noemt de film over een vreemdeling die zich in een villadorp meldt “een boosaardige en hilarische thriller die vermoedelijk de dapperste film in de selectie van Cannes is.”

Het blad maakt een vergelijking met de film Funny Games van Michael Haneke. “De film is meer ongemakkelijk dan expliciet.”

The Hollywood Reporter prijst Borgman als een “fascinerend en origineel werk dat absoluut een internationaal publiek verdient”. Wel merkt het vakblad op dat de intrigerende opzet van de film beter is dan het wat warrige slot. Dit is een geluid dat meer werd gehoord onder journalisten in Cannes.

Het Britse blad The Guardian is gematigd enthousiast over de film en geeft drie sterren. Collega Screen is echter lyrisch. “Een satire van Bunuel op de bourgeoisie gemengd met het ongemakkelijke gevoel van Haneke en de absurdistische humor van Roy Andersson”, prijst de recensent, die de thriller beloont met vier sterren.

Opvallend is dat veel Franse critici de film minder lijken te waarderen. De Nederlandse journalisten zijn over het algemeen zeer goed te spreken over Borgman.

Door: BuzzE