Filmacademie lichting 2013 presenteert zichzelf

Van woensdag 26 juni tot en met vrijdag 5 juli vindt het Keep an Eye Filmacademie Festival plaats. In de week van 1 tot 5 juli presenteren de bachelorstudenten zich met hun eindexamenprojecten. Binnenkort volgt meer informatie over het programma. Hieronder de projecten waarmee ze afstuderen.

Fictie

Cowboys janken ook
Echte vriendschap is onvoorwaardelijk.
Wanneer Sven de aanzet geeft tot een heftig geweldsdelict en zijn beste vriend Gijs onbedoeld het slachtoffer maakt, wordt hij geconfronteerd met een enorm schuldgevoel. Terwijl Gijs al zijn aandacht nodig heeft om te herstellen, probeert Sven het zijn vriend zo leuk mogelijk te maken.

Indringers
De buitenbeentjes Tim en Peter doen op een verlaten terrein een buitengewone ontdekking en verkrijgen bovennatuurlijk gaven. Al snel gebruiken ze de gaven om Frank, hun pestkop, terug te pakken. Als Frank erachter komt wat er met Tim en Peter gebeurd is..

Met excuses voor het ongemak
Een dag in een moderne jaren ’60 stad waar iedereen gelukkig is. Waar de huisvrouwen glimlachen, de straten perfect zijn aangeveegd en iedereen de vraag; “Hoe gaat het?” altijd beleefd antwoord met “Goed!”.
Maar deze dag is niet als alle anderen. Wanneer de levens van De Huisvrouw, De Brommerkoerier, De Weduwnaar en De Verkoper elkaar raken wordt er iets in hun ontwricht.

Patronen
Alleen door het volgen van je eigen pad, vind je jezelf.
Henry, zoon van Harold, leider van een misdaadfamilie in een woonwagenkamp, moet om het respect en vertrouwen van zijn vader te winnen zijn beste vriend Frank vermoorden.

The Sacred Defense
Zou je alles, waar je voor leeft en staat, kunnen verloochenen om je doel te bereiken?
Reza vecht mee aan een verloren strijd van het Iraanse front tegen Irak. Wanneer hij het bevel krijgt kinderen voor de strijd in te zetten als enige manier om de oorlog nog te kunnen winnen, moet Reza alles waar hij voor staat verloochenen.

Vloeibaar staal
Het 17-jarige meisje Franka woont samen met haar vader (50) in een stad die overheerst wordt door de staalfabriek. Franka zorgt hele dagen voor haar vader en het huishouden. De  vader-dochter verhouding loopt soms verstikkend over in een man-vrouw verhouding, zonder dat ze het door hebben.  Wanneer Franka verliefd wordt op de rebelse windsurfer Kes, begint ze de relatie met haar vader in een nieuw daglicht te zien.

Documentaire

Een scout weet de weg
Als scout leer je een les die je doorgeeft en altijd bij blijft. Want hoe stoer je ook bent, je kan de wereld niet alleen aan.
‘Een scout weet de weg’ is een film over het jaarlijkse survivalkamp van de scouting, dat in de kerstvakantie plaats vindt. Een troep van twintig Verkenners en zeven Stamleden wordt deze week het meest op de proef gesteld. Ze leren de fundamentele waarden van de Scouting: samenwerken, samenleven, samenzijn. Door zich kwetsbaar op te stellen zullen ze zich weerbaarder maken tegen de wereld buiten het bos.

Iedereen Was Er
In een wereld waarin we langs elkaar heen razen en bijna nooit stil staan, zoekt een groep mensen naar samenkomen en echt contact. Kan je naar iets zoeken, dat er al lang niet meer is?

Lokroep
Habib (50) woont in een klein Koerdisch dorpje in Zuid-Oost Turkije. Habib en zijn gezin hebben twintig jaar in Istanbul doorgebracht. Zeven jaar geleden keerde hij terug naar hun geboortedorp. Zijn vrouw en kinderen wilden niet meer weg uit Istanbul. Habib mist zijn volwassen kinderen, zeker nu hij het zware dorpsleven eigenlijk niet meer alleen aan kan. Gaat het Habib lukken om zijn kinderen terug te laten keren naar zijn geliefde dorp?

Ik
De ziel is een prachtig bedenksel van ons brein.
Twee geliefden worstelen met de persoonlijkheidsverandering van één van hen die wordt veroorzaakt door een hersenoperatie.
Hoe zouden we er als mensen mee omgaan als de neurowetenschappers gelijk hebben en we niet méér zijn dan een superintelligente computer die vanuit een conditionering reageert op prikkels van buitenaf?

Paard-en-Meisje
Voor de meisjes die paardrijden op Manege Spaarnwoude is het omgaan met paarden meer dan alleen een hobby. De intuïtieve band die tussen hen en het paard ontstaat, biedt ze het vertouwen om de nieuwe innerlijke waarden, waar ze in de levensfase van kind naar volwassene tegenaan lopen, op een veilige manier te ontdekken. ’Paard-en-meisje’ is een film over de coming of age van meisje naar jonge vrouw gezien aan de hand van de wereld van de manege.

Savannah en haar moeder
Hoe kunnen de moeder en dochter, ondanks hun afhankelijkheid, elkaar toch los laten?
Een moeder en dochter met dezelfde ongeneeslijke ziekte hebben samen hun eigen wereld van geluk gecreëerd, als manier om de realiteit te aanvaarden. Terwijl de dochter haar eigen weg begint te zoeken, worden de breuken in de relatie steeds meer zichtbaar.

Bron: Filmacademie