Nederlandse Filmweek in Havana

In Havana vindt van 17 tot en met 25 mei de 4e Nederlandse Filmweek (4ta Semana de Cine Holandés) plaats. De Filmweek wordt georganiseerd door het Cubaanse Filminstituut (ICAIC) in samenwerking met Cinemateca de Cuba, de Nederlandse Ambassade en EYE International.

Het festival wordt geopend met de vertoning van DE MARATHON van Diederick Koopal. Dit jaar zijn Rotterdam (waar de film DE MARATHON zich afspeelt) en Havana precies 30 jaar zustersteden. Scenario schrijver en acteur Martin van Waardenburg zal bij de opening aanwezig zijn. Op vrijdag 17 mei geeft Van Waardenburg een workshop scenarioschrijven aan Cubaanse filmstudenten in Havana.

De 4e Nederlandse Filmweek brengt een hommage aan de Nederlandse regisseur Pim de la Parra. Op zaterdag 18 mei wordt de onlangs gerestaureerde en gedigitaliseerde versie van WAN PIPEL (UN PUEBLO) vertoond. Diezelfde dag draait PARRADOX van In-Soo Radstake, een documentaire over Pim de la Parra, op het festival. De la Parra zal bij beide vertoningen aanwezig zijn. Maandag 20 mei zal hij tevens een voordracht geven aan Cubaanse filmstudenten, met als thema “Low budget filmmaking in the Caribbean”.

Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema “sport” tijdens de Nederlandse Filmweek. Naast de openingsfilm DE MARATHON, organiseert het festival ook een speciale avond gewijd aan sportdocumentaires. Vertoond worden JOHAN CRUIJFF, EN UN MOMENTO DADO van Ramon Gieling en een korte documentaire van John Appel, die hij maakte in 2012 voor “Andere Tijden Sport”: HET LAASTE GEVECHT VAN ARNOLD VANDERLEYDE. Deze film gaat over de Nederlandse bokskampioen Arnold Vanderleyde, die 20 jaar na zijn laatste gevecht, zijn Cubaanse aartsrivaal en meervoudig Olympisch kampioen Felix Savon in Havana opzoekt. Felix Savon zal bij de vertoning in Havana aanwezig zijn.

Verder staan dit jaar een aantal succesvolle Nederlandse speelfilms op het programma die nog niet eerder in Cuba zijn vertoond: KAUWBOY van Boudewijn Koole, TAPED van Diederik van Rooijen, RABAT van Jim Taihuttu en Victor Ponten, SÜSKIND van Rudolf van den Berg en NYNKE, EEN LIEFDESGESCHIEDENIS van Pieter Verhoeff. Tevens de documentaires I AM A WOMAN NOW van Michiel van Erp en El SONIO DEL BANDONEÓN van Jiska Rickels.

Bron: EYE